03.07.2019
Nov predlog o NUSZ Radlje v sprejemanje v jeseni


Občinski svet Radlje tokrat ni odločal o predlogu Odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Radljah ob Dravi. Svetniki in svetnice občine Radlje so se odločili o umiku te točke, potem, ko sta po sprejemanju osnutka predloga o povišanju nasprotovali obe zbornici, Obrtna zbornica Radlje in Gospodarska zbornica Koroška. S skupno izjavo se obe zbornici na področju gospodarstva v občini Radlje zavzemata za doseganje skupnega dogovora pri nadaljnjem oblikovanju predloga NUSZ v Radljah ob Dravi.

Kot je za naš radio pred sejo občinskega sveta pojasnil župan Alan Bukovnik, na tem področju v občini Radlje močno zaostajajo za državnim povprečjem, z novim modelom pa so sledili primerljivi občini Dravograd po indeksu razvoja. Obe občini sta pri tem primerljivi, pa v Dravogradu poberejo znatno več nadomestil od pravnih oseb kot pa v Radljah. Z novim predlogom, pravi župan Alan Bukovnik, se približujejo 70% občine Dravograd, ob tem pa še za 25% znižujejo NUSZ za fizične osebe, ki so doslej plačevale znatno več kot pravne. Bukovnik še pravi, da so primerljive številke analize, ki so jo naredili na občini, dovolj zgovorne, dokazujejo pa, da občina Radlje zelo zaostaja za drugimi primerljivimi občinami. Umik Odloka z dnevnega reda tokratne občinske seje je župan Bukovnik pospremil z željo, da se bodo sestali z gospodarstveniki v občini in dosegli kompromisno rešitev.

Za odločanje o novem predlogu odloka NUSZ v občini Radlje bo pravi čas v jeseni, saj bo odlok stopil v veljavo v letu 2020.

IF