28.05.2019
Številna priznanja za koroške mlade raziskovalce

Gibanje Mladi raziskovalci Koroške (MRK) omogoča dijakom naše regije, da se z najboljšimi nalogami uvrščajo na Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije. V Murski Soboti je bilo tako letos organizirano že 53. sklepno srečanje mladih raziskovalcev Slovenije, na katero se je uvrstilo 241 raziskovalnih nalog z 19 področij. Po mnenju komisij so bile naloge tudi letos tematsko zelo razgibane in kakovostno na zelo visoki ravni. Srednjo šolo Ravne je predstavljala raziskovalna naloga: AVTOCESTNA ELEKTRARNA, avtorjev: Radovana Jorgića, Bora Čepina in Gašperja Franca Doriča. Prejeli so zlato priznanje, kar je nedvomno velik uspeh, saj so bili povabljeni še na posebno prireditev raziskovalnih nalog z izjemnim potencialom.

Na letošnjem državnem srečanju sta svoji raziskovalni nalogi predstavili tudi dijakinji ravenske gimnazije. Melissa Smovnik iz 3. letnika je pod mentorstvom profesorice Manuele Tkalec s področja zgodovine predstavila nalogo Kovaštvo in nemški jezik na Muti, Živa Poberžnik iz 4. letnika pa s področja biologije pod mentorstvom mag. Katje Stopar nalogo z naslovom Ekstrakcija kanabinoidov iz industrijske konoplje, njihovi proti mikrobni učinki in priprava emulzij s kanabinoidi.  Obe sta dosegli izjemen uspeh – srebrno  priznanje.

Na Državnem srečanju mladih raziskovalcev Slovenije so sodelovali tudi dijaki Srednje šole Slovenj Gradec in Muta. Dijakinji 2. letnika programa okoljevarstveni tehnik, Laura Pečoler in Svetlana Pogorelova, sta osvojili srebrno priznanje. Pod menorstvom mag. Damijane Meža sta izdelali nalogo z naslovom Zaščita pred UV-sevanjem z naravno kozmetiko in se uvrstili med šest najboljših nalog na področju Ekologije in varstva okolja v državi.


 

KV