17.05.2019
Dajmo solidarnosti zagon

Vseslovenski projekt Dajmo solidarnosti zagon, se je danes na regijskem nivoju odvijal na Ravnah. Glavni organizator nacionalnega projekta je sicer Zavod MOVIT, regionalnega pa je organiziral v sodelovanju s Koroškim mladinskim kulturnim centrom Kompleks.

Štiriurni program, sestavljen iz interaktivnih izkustvenih aktivnosti, sta vodili mladinski trenerki MOVITa. Mlade sta soočili z vprašanji kaj jim pomeni solidarnost, kateri so koraki do bolj solidarne družbe, na kakšen način se odvija v družbi, ali je to njihova vrednota in podobno. Vsak udeleženec je tudi delil izkušnjo solidarnosti iz svojega življenja.

Aktivnosti so sklenili s predlogi, s katerimi bi skupaj zgradili bolj solidarno družbo. Med njimi so izstopali na eni strani sistemski; uvajanje programov solidarnosti v šolski sistem od vrtca dalje, opolnomočenje starejših s programi solidarnosti do tistih, ki se nanašajo na posameznike in družbo kot takšno, torej na tiste, ki jih lahko dosežemo na osebni ravni to je na primer več strpnosti, manj obsojanja, sprememba miselnosti, sprejemanje vseh, tudi drugačnih. Udeleženci so torej razvili konkretne predloge k bolj solidarni družbi, ob koncu pa se tudi zavezali k dejanjem, ki jih bodo realizirali sami.

Dogodka se je udeležilo okoli 60 posameznikov, dijakov Srednje šole in Gimnazije Ravne na Koroškem ter predstavnikov različnih organizacij in društev.