16.05.2019
Že 6. Festival Solzice


Ta petek in sobota bosta tudi v znamenju Festivala Solzic, turističnega dogodka, ki kot poklon Koroški pod Uršljo goro, že 6. leto gradi na tradiciji dediščine narave, kulture, ljudske zapuščine in človeka v organizaciji Društva za turizem in življenje – Solzice Ravne in zavoda ZKŠTM. V širšem pomenu pa povezuje in upodablja vse koroške doline - Mežiško, Dravsko in Mislinjsko s Solzico velikanko sredi Kotelj.

Posebnosti letošnjega festivala so otvoritev Festivala solzic v petek, ob 18. uri, pred Gostilno pri Toniju v Kotljah, kjer bo zaigral Pihalni orkester železarjev Ravne zadnjo skladbo Slavka Avsenika st., ki je »Pozdrav Koroški« posvetil Festivalu solzic in Koroški. Z njimi bo zapela Marijana Mlinar.

V petek bo v Kotljah pri Toniju v sodelovanju s Kulturnim društvom koroških likovnikov potekal likovni tabor med 11. in 17. uro, popoldne pa še literarni tabor z učenci OŠ Koroški jeklarji ter učenci iz Pliberka. Zvečer ob 18. uri bodo ob otvoritvi festivala podelili Venec solzic Mirku Osojniku za njegovo literarno ustvarjanje. Petkov večer se bo zaključil z druženjem ob ognju in pesmi.

V soboto dopoldne se Kotlijada seli na Ravne, kjer bo pred Srednjo šolo Ravne koroška tržnica. Prirejajo tudi Kulturni Perpetuum mobile – simpozij peklenščkov, in obisk Pekla z vodičem. Gre za simpozij več organizatorjev, ki iz besede pekel tkejo turistični dogodek in tako iz dediščine in ljudskega izročila ustvarjajo nove zgodbe turizma.

IF