09.05.2019
Prihaja kolesarska sezona

Polagama bodo prišli v deželo topli dnevi in z njimi kolesarska sezona. Kolesarji so v primerjavi z vozniki motornih vozil šibkejši udeleženci v prometu. V primeru nasreč lahko utrpijo hujše poškodbe. Na območju policijske uoprave Celje je v zadnjih štirih letih v prometnih nesrečah umrlo 7 kolesarjev, 119 jih je bilo huje ranjenih in 367 lažje poškodovanih.

S temi številkami nam je v dopoldanski oddaji sredina sredica, ki je bila namenejena kolesarstvu postregel Miroslav Črešnik , namestnik komandirja policijske postaje Radlje. Predstavil je preventivno akcijo, ki jo od ponedeljka do konca meseca med kolesarji izvajajo policisti. Apeliral pa je tudi na voznike motornih vozil naj pazijo na kolesarje. Predvsem so pomembni pravilno izvedeni mavevri med prehitevanjem.

V oddaji smo govorili tudi o novostih na področju kolesarstva. Razvoj večkrat prehiteva zakonodajo. Kolesarski entuziast in pisec prvega koroškega kolesarskega vodnika Danilo Golob na primer navaja, da zakonodajalec še ni ustrezno opredelil varnostnih tveganj pri električnih kolesih, ki jih vozijo predvsem starejši ljudje. Pri vožnji jim ni treba upšopralbjati čelade, ka rutegne imeti hujše posledce. Kultura voznikov pri srečevanju s kolesarji v cestnem prometu je še vedno na nizkem nivoju, prav tako pa vzdrževalci kolesarskih pasov, poti in stez menijo, da jih lahko čistijo le enkrat letno, namesto, da bi to bila njihova stalna skrb...