09.05.2019
Konec meseca tretja dražba GTC Kope v stečaju

Stečajna upraviteljica Simona Goriup bo 29. maja vnovič skušala prodati smučišče Kope. Za ta dan je namreč napovedana tretja dražba tega smučišča, za katerega je tokrat izklicna cena določena pri 1,62 milijona evrov. To je več kot pol manj, kot je znašala na prvi dražbi marca lani. Tudi druga dražba, ki je potekala konec avgusta lani in ko je bila izklicna cena 2,38 milijona evrov, ni bila uspešna.

Žičniško in drugo pripadajočo infrastrukturo na največjem koroškem smučišču, ki leži na Zahodnem Pohorju, ima vse od stečaja družbe GTC Kope v jeseni 2015 v najemu družba Vabo. Gostinsko turističnemu podjetju je v teh letih uspelo spisati solidno turistično zgodbo. Zadnjo zimsko sezono so na Kopah našteli 74.000 smučarjev, kar je sicer malenkost manj kot prejšnjo sezono. Družba Vabo je največji koroški ponudnik turističnih nastanitev, saj na Kopah in v Slovenj Gradcu ponuja 360 postelj in letno ustvari prek 62.500 nočitev. Podjetje, ki ima zaradi sezonskega značaja dejavnosti od 60 do 80 zaposlenih, je lani ustvarilo dobrih pet milijonov evrov prihodkov in 295.000 evrov dobička.

Podjetju Vabo torej uspeva, kljub temu da imajo naprave v najemu. Dolgoročno pa bo najbrž treba urediti lastništvo, kajti država je za razvoj žičniške infarastrukture začela obljubljati znatna sredstva z ugodnimi 35 letnimi odplačili kreditov. Bržkone pa pri teh kreditih ne bodo imeli prednosti tisti z neurejenimi lastniškimi razmerji.