07.05.2019
Evropski dan srčnega popuščanja


Med 6. in 12. majem obeležujemo Evropski dan ozaveščanja o srčnem popuščanju, zato bodo v teh dneh ljudje bolj seznanjeni o tem kaj srčno popuščanje je in kakšne so težave ter znaki v primeru prisotnosti bolezni, da se jo lahko čim prej odkrije in prične zdraviti.

V ta namen bo v avli Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, v četrtek, 9. maja 2019 med 9. in 12. uro organizirana informativna točka, kjer si bodo obiskovalci lahko izmerili krvni tlak in se posvetovati z zdravstvenim osebjem. V primeru velike verjetnosti srčnega popuščanja, bo obiskovalce zdravnik napotil v laboratorij na določitev markerja srčnega popuščanja. Obiskovalcem informativne točke oziroma stojnice bodo svetovali zdravniki Oddelka za interno medicino iz Ambulante za srčno popuščanje Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. V koroški regiji bo potekalo več aktivnosti. Zdravniki Splošne bolnišnice Slovenj Gradec bodo prebivalce ozaveščali s predavanji. »Kronično srčno popuščanje - poslušajmo svoje srce in ukrepajmo«, je predavanje prim. Cirila Slemenik Pušnik, dr. med., spec. internistke, ki bo v okviru Društva srčnih bolnikov koronarnega kluba Dravske doline, jutri v sredo ob 18. uri v dvorani Hotela v Radljah ob Dravi, enako predavanje bo prim. Cirila Slemenik Pušnik, izvajala v okviru Društva ILCO Koroška, v četrtek, 9. maja ob 16. uri v mali dvorani MKC Ozare v Slovenj Gradcu.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so že leta 2007 zaznali povečanje števila pacientov s srčnim popuščanjem in ustanovili Ambulanto, ki deluje v ta namen enkrat tedensko, vendar jo zaradi naraščanja pacientov iz Koroške in Savinsko šaleške regije želijo razširiti vsaj na dvakrat tedensko. Medicinska sestra, Majda Kladnik, ki ambulanto vodi, je pacientom na voljo vsak dan, ti jo pokličejo in s pacienti sproti rešuje težave. Gre za bistveno pomoč bolnikom in tudi njihovim svojcem, saj s tem preprečujejo predvsem hospitalizacije, ob tem pa ambulanta za srčno popuščanje ustvarja lasten register pacientov s srčnim popuščanjem. Izboljšanje kvalitete njihovega življenja dosegajo s pravilno oskrbo, podporo in ozaveščanjem. Ambulanta v slovenjgraški bolnišnici ima okoli 1200 pacientov, v Sloveniji pa je takšnih bolnikov 30 tisoč.

Pri srčnem popuščanju je črpalna sposobnost srca slabša kot običajno, kar pomeni, da srce ne prečrpava dovolj hranil in kisika do vseh celic v telesu. To posledično vodi do zastajanje tekočine v telesu, oteklih nog, zadihanosti, utrujenosti, dušenja, hitrega utripanja ali razbijanja srca. V Sloveniji je nad 30.000 ljudi s srčnim popuščanjem.

IF