25.04.2019
Na Ojstrici, ob vodnem zajetju, se bodo tudi v prihodnje pasle krave

Že pred časom smo poročali o zapletih v zvezi z vodnim zajetjem na Ojstrici, kjer je skupina občanov izpostavila problem onesnaženosti pitne vode ob zajetju. Poleg tega, da občane moti klorirna postaja neposredno ob viru vode na višini več kot 1 000 metrov nadmorske višine, so kot možni vir onesnaženja izpostavili tudi krave, ki se v poletnih mesecih pasejo na zemljiščih, v lasti Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov.

Občina in Dravograjska komunala sta pred kratkim sestavili delovno skupino, ki se je preteklo sredo sestala s predstavniki sklada kmetijskih zemljišč v Ljubljani, kjer so preverjali možne rešitve. Kot so nam sporočili iz Sklada kmetijskih zemljišč, Sklad pri svojem delu upošteva veljavne predpise, med katere sodijo tudi sprejeti prostorski akti občin. Kmetijska zemljišča Sklad oddaja v zakup pri čemer so predpise dolžni spoštovati tudi zakupniki. Priporočila Geološkega zavod niso zavezujoča, lahko se upoštevajo, če se o tem sporazumejo vse strani. Enostranska odpoved zakupne pogodbe, brez zakonske podlage pa pomeni tveganje za odškodninsko odgovornost zakupodajalca. Kot so še dodali po sestanku, bi bila ob pomanjkanju sprejetih aktov in uredb mogoča le sporazumna rešitev, ki bi ji bil Sklad naklonjen, a so po nadaljnjem poizvedovanju pri Pašni skupnosti Tratinek Ojstrica ugotovili, da so interesi uporabnikov prostora in vode tako vsak sebi, da sporazumnega dogovora ni mogoče doseči. 

Če bo v lokalnem okolju dosežen konsenz še pred uveljavitvijo uredbe o ureditvi vodovarstvenega območja,  ga bo Sklad z veseljem podprl. Ob tem so še dodali, da Sklad ni usposobljen za razlago in oceno možnih tveganj  onesnaženj in v tem postopku ne more biti arbiter in sprejemati enostranskih odločitev. Zato bodo počakali na spremembo aktov, ali dogovor vpletenih.

Kot nam je povedal podžupan Anton Preksavec, na občini Dravograd na zadnji odgovor Sklada še čakajo. V primeru, da rešitve ne bo, bodo poskusili še s pobudo o prenosu državnih zemljišč na občino, sicer pa je vse odvisno od Ministrstva za okolje in prostor, kjer odločajo o določitvi vodovarstvenega območja.

KV