25.04.2019
Proslave ob državnem prazniku Dnevu upora proti okupatorju

 

Pred nami je državni praznik Dan upora proti okupatorju, včasih Dan osvobodilne fronte. Na ta dan je bila leta 1941 ustanovljena protiimperialistična fronta, ki se je po nemškem napadu na Sovjetsko zvezo 22. junija preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega naroda. OF je bila ustanovljena 26. aprila 1941 v hiši književnika Josipa Vidmarja, kjer so se sestali predstavniki nekaj političnih strank in kulturnih delavcev.

Osrednja občinska proslava Mestne občine Slovenj Gradec ob državnem prazniku Dnevu upora proti okupatorju bo drevi, v četrtek, 25. aprila ob 19. uri v Kulturnem domu Slovenj Gradec. Udeležence bi moral nagovoriti koroški poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije, Jože Lenart, a je odpovedal nastop zaradi obveznosti v Državnem zboru. V kulturnem programu bo nastopil Partizanski pevski zbor Ljubljana.

Proslava ob Dnevu upora proti okupatorju pod naslovom „Naj večno vam sije sonce svobode“ bo v četrtek ob 18. uri tudi v Dvorcu Bukovje, kjer se v spominu na praznik srečujejo soorganizatorji Občina Dravograd, Občinska organizacija Zveze borcev za vrednote NOB Dravograd, javni zavod Dravit in Javni sklad za kulturne dejavnosti, Območna enota Dravograd. Tudi v dvorcu Bukovje naj bi bil ob prazniku slavnostni govornik koroški poslnec v Državnem zboru Jože Lenart, pa se proslave ne bo mogel udeležiti. Kot je pojasnil bo govor posredoval in ga bodo na proslavi prebrali. V  kulturnem programu pa bodo nastopili Pihalni orkester Šentjanž, MPZ društva upokojencev Dravograd, Danaja Grebenc in recitatorji Sergej, Tilen in Jože.