25.04.2019
Na Prevaljah bodo kurili proizvodne odpadke v tovarni Lesna vrata

Država Slovenija kot zvesta sledilka evropske politike brez razmisleka podpira energetsko uporabo obnovljivih virov, četudi so nekateri bolj umazani kot klasična fosilna ogriva. Tako je na Prevaljah država s subvencijo podprla sežigalnico industrijskih odpakov , čeprav so Prevalje povezane tudi s plinovodom, ki je zaradi goriva bistveno čistejši. V družbi Lesna vrata so pred zaključkom obsežne obnove toplarne. V njej kurijo odpadni les iz proizvodnje, pri čemer seveda ne gre samo masivni les ali kakšno biomaso , ampak tudi za odpadke, ki vsebujejo lake, lepila in umetne snovi. Ker pa so pridobili tudi okoljevarstveno dovoljenje za obratovanje smo direktorja Gorazda Ulbla povprašali, na kakšen način zagotavljajo, da bodo izpusti iz kotlarne ne bodo škodovali okolju. Povedal je ,da so montirali poseben reaktor, ki sežge do 98 odstotkov prašnih delcev, prav tako imajo vrečasti filter, zato je obremenitev s prahom 10 miligramov na kubični meter zraka, kar je dvakrat manj kot je zakonsko predpisana mejna vrednost. Direktor je tudi zatrdil, da odpadkov od drugod načelno ne bodo kurili.

Zanimalo nas je tudi ali lokalna skupnost, torej občina spremlja te načrte in kakšna varnostna zagotovila je pridobila, da ne bi prišlo do dodatnega onesnaženja. V bližini tovarne se namreč nahajajo vrtec , šola in dom starejših. Posebej nas je zanimalo, če se na občini strinjajo, da se okoljski monitoring opravlja samo enkrat na tri leta. Župan dr. Matic Tasič je dejal, da bodo spremljali izpuste in po potrebi zahtevali pogostejši monitoring kot ga zahteva okoljevarstveno dovoljenje.

Prevaljski lesarji bodo imeli s kurjenjem svojih odpadkov na voljo toliko toplote, da jo ponujajo tudi drugim uporabnikom.. Med drugim se že gradi vročevod do Doma starejših na Fari na Prevaljah. Vodstvo doma zagotavlja, da bodo za primer nepredvidenih težav ohranili tudi možnost kurjenja s plinom.