25.03.2019
Materinski dan posvečen mamam, ki so vse starejše, imajo manj otrok in so delovno zelo aktivne;

Danes obeležujemo Materinski dan in se navezuje na čaščenje matere. Sodobno praznovanje materinskega dne izvira iz Združenih držav, kjer ga praznujejo od leta 1910, v Evropo je navada prišla po prvi svetovni vojni. Po podatkih republiškega statističnega urada so med štirimi ženskami, starejšimi od 15 let, skoraj tri mame. V primerjavi z Evropsko unijo pa so slovenske matere z majhnimi otroki najbolj delovno aktivne.
V Sloveniji popolne podatke o vseh materah zberejo le s popisi prebivalstva. V zadnjem popisu v letu 2002 so tako našteli 632.197 žensk, ki so rodile vsaj enega otroka. Od takrat je do danes prvič rodilo še približno 35.000 žensk - v zadnjih letih vsako leto v Sloveniji namreč prvič rodi okoli 9000 žensk. Tako je med ženskami, starejšimi od 15 let, približno 73 odstotkov takih, ki so rodile vsaj enega otroka. Ti deleži pa se po podatkih statističnega urada s starostjo zelo spreminjajo. Med najstnicami so mame v Sloveniji zelo redke, med 20-letnicami je mamic dvajsetina žensk, med 24-letnicami že četrtina, pri 27-ih letih pa je polovica žensk rodila vsaj enega otroka. Pri 32 letih je brez otrok še petina žensk.

Polovica mam v Sloveniji je starejših od 50 let, številne med njimi so tudi že babice ali prababice, večina pa jih ne živi več s svojimi otroki. Relativno malo je mladih mamic. Samo sedem odstotkov vseh mam v Sloveniji je mlajših od 30 let, 42 odstotkov pa jih je v starosti med trideset in petdeset let. In zakaj vse imamo mame, smo povprašali najmlajše, ki vidijo v mamah predvsem pomoč, skrb zanje in ljubezen, ki je obojestranska.

Da so mamice med najbolj zaposlenimi, kažejo tudi podatki Evropske unijie, kjer je bilo leta 2003 60 odstotkov delovno aktivnih mater med 20. in 49. letom, katerih otroci so mlajši od 12 let, matere pa so bile zaposlene za polni delovni čas. Slovenija je država z najvišjim deležem takih mater: stopnja delovne aktivnosti med tistimi, ki so delale več kot 30 ur tedensko, je bila 85 odstotkov. Na Malti je bila taka le vsaka četrta, na Madžarskem, v Španiji in Italiji pa vsaka druga delovno aktivna mama.

KV