15.03.2019
Podnebni štrajk tudi na Ravnah na Koroškem


Podnebne spremembe se tičejo vseh nas. Ni še prepozno, da se začnemo boriti za našo prihodnost!« , pravijo mladi, ki se pod okriljem svetovnega gibanja združujejo pod imenom Mladim za podnebno pravičnost.

16-letna Grete Thunberg s Švedske je prva začela opozarjati na resnost podnebnih sprememb in s tem spodbudila zdaj že omenjeno gibanje. V boju za boljšo prihodnost se ji bodo mladi danes pridružili še v Sloveniji, tudi na Koroškem. » V petek, 15. marca bomo protestno zapustili šolske klopi in se ob 12h zbrali na Prežihovem trgu 5, v centru Raven . Val podnebnih štrajkov je prvotno zajel svet na pobudo mladih, vendar ga moramo nadaljevati vsi - uspe nam lahko le s skupnim bojem!« pozivajo mladi Korošci.

Naj res verjamemo, da je pred nami mirno in ustaljeno življenje, ko pa naš planet že danes pustošijo poplave, požari in druge okoljske katastrofe? Naj res verjamemo visokoletečim besedam svetovnih elit o reševanju podnebne krize, ko pa emisije toplogrednih plinov naraščajo iz leta v leto? Mladi smo v preteklih tednih zavzeli ulice in trge po celem svetu - od Nove Zelandije do Kolumbije, od Belgije do Ugande. In spet jih bomo! Ne bomo se odrekli svoji prihodnosti na račun peščice najbogatejših in velikih korporacij. Zaradi temnih obrisov naše prihodnosti in zgrešenih podnebnih ukrepov vstajamo in zahtevamo spremembe! DOVOLJ JE!

Pobudniki podnebnega štrajka zahtevajo omejitev naraščanja globalne temperature na največ 1,5°C,, takojšen pravičen prehod na nizkoogljične vire energije,zelena delovna mesta, skupnostno upravljanje z življenjskimi viri, polnovredno, lokalno in pretežno rastlinsko prehrano ter trajnostno kmetijstvo, čisto okolje, dostopen javni potniški promet in mesta za ljudi, ne avtomobile!
Do tega trenutka je na današnje podnebne proteste prijavljenih 1209 dogodkov v 92 državah!

NK