15.03.2019
Zakaj zahtevajo osebne dokumente pri plačilu položnic ?

Marsikdo se sprašuje, podobno kot naš poslušalec, zakaj je treba ob plačilu položnice na pošti pokazati veljajven osebni dokument. Že na sami položnici so vsi potrebni podatki, zato poslušalec meni, da je pošta zbirokratizirana.

Megi Jarc, predstavnica za stike z javnostmi na Pošti Slovenije nam je pojasnila , da je . junija 2017 postala veljavna evropska uredba, ki predvideva ukrepe za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma in ki je prinesla tudi spremembe pri plačilu položnic z univerzalnim plačilnim nalogom. Uredba od ponudnikov plačilnih storitev zahteva evidentiranje dodatnih podatkov. Dejanski plačnik mora predložiti uslužbencu veljavni osebni dokument s fotografijo. Določene dodatne podatke, ki niso razvidni iz osebnega dokumenta, pa dejanski plačnik sporoči ustno. Poštni delavec mora pri vplačilu zneska plačilnega naloga , pridobiti in vnesti sledeče podatke: ime in priimek, naslov vplačnika, državo naslova dejanskega plačnika, vrsto osebnega dokumenta, številko osebnega dokumenta, kraj rojstva in datum rojstva.

Če stranka nima veljavnega osebnega dokumenta, na podlagi katerega bi uslužbenec opravil vnos osebnih podatkov, se transakcije ne sme opraviti.

Izjeme pri tem pravilu so plačilni nalogi s QR kodo z vsemi podatki ali OCR vrstico z zneskom do 1000 evrov, ter plačila proračunskim porabnikom , pri čemer so mišljene poravnave kazni, davkov in podobnega do višine 1000 evrov.

Na pošti še navajajo, da pridobljene podatke obdelujejo zakonito.

Zanimivo pri tej zadevi je tudi to, da imajo humanitarne organizacije QR kodo brez vseh podatkov, ker pač višino zneska prepustijo darovalcu. Zaradi tega njihove položnice ne spadajo med izjeme in na pošti plačnike striktno kontrolirajo. Zaradi tega tudi izgubijo kakšnega darovalca, vendar doslej s pošto še niso našli pametnega dogovora.