15.03.2019
Program okoljske sanacije v zgornji Mežiški dolini ne daje pričakovanih rezultatov

V sredo je na ministrstvu za okolje in prostor v Ljubljani potekal sestanek o nadaljevanju okoljske sanacije zaradi svinca v Zgornji Mežiški dolini. Udeležili so se ga predstavniki obeh občin , torej Črne in Mežice, ter območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje z Raven na Koroškem. Z ministrstva je bil njihov sogovonik državni sekretar na ministrstvu Simon Zajc. Državni sekretar je kandidat za bodočega ministra za okolje in prostor in naj bi nadomestil odstopljenega Jureta Lebna. Na sestanku sta sodelovali tudi Tanja Bolte ,direktorica direktorata za okolje in Bernarda Podlipnik, skrbnica pogodbe.

Prejšnji minister je zaradi slabih podatkov o vsebnosti svinca v krvi otrok napovedal precejšnje spremembe pri vladnem programu sanacije, prevetritev programov, poostren nadzor nad gradbenimi posegi v prostoru ter ravnanjem z onesnaženo zemljino, kar je dvignilo pričakovanja.

Sodelavci inštituta za javno zdravje Ravne so na sestanku predstavili nove prioritete pri izvajanju okoljskih ukrepov, usmerjene predvsem na področja , kjer se gibajo otroci.

Vodstvi obeh občin sta zahtevali, da se nadomesti finančna sredstva, ki so v letih izvajanja programa izpadla. Prav tako so zahtevali podaljšanje programa od leta 2022 dalje, v primeru, da se to ne bo zgodilo pa vsaj povečanje sredstev v zadnjih letih izvajanja programa.

Kot kaže sestanek ni izpolnil pričakovanj koroških predstavnikov.