14.03.2019
Svetovni dan ledvic - "Zdravje ledvic za vse in povsod"

Letos z veliko preventivno akcijo znova obeležujemo Svetovni dan ledvic, ki je 14. marca. Letos poteka pod sloganom » Zdravje ledvic za vse in povsod«, akcija pa poteka med 8. in 13. uro v Zdravstvenih domovih Slovenj Gradec, Ravne, Mežica, Radlje, Dravograd, Velenje in pa v avli Splošne bolnišnice Slovenj Gradec.  

Udeleženci imajo možnost meritve krvnega tlaka in krvnega sladkorja ter možnost preveriti stanje svojih ledvic z oddajo seča v analizo. V laboratoriju preverijo prisotnost beljakovin v seču, kar velja za eno od osnovnih presejalnih metod za ugotavljanje ledvičnih bolezni. Kronična ledvična bolezen večinoma nastane zaradi nezdravega načina življenja in je zelo pogosta, ima jo vsaj eden od 10. odraslih ljudi. Z zgodnjim odkrivanjem lahko upočasnimo ali zaustavimo napredovanje ledvične bolezni in preprečimo nastanek ledvične odpovedi, hkrati pa tudi ohranimo zdravo srce. Pobudnik in organizator akcije je Društvo ledvičnih bolnikov Slovenj Gradec, predsednica Vera Merc pa ob tem poudarja izjemen pomen društva, ki bolnikom nudi veliko podporo in jim pomaga pri vsakdanjem življenju, prav tako odlično sodelujejo z zdravniki, specialisti nefrologi. V Društvu ledvičnih bolnikov ob svetovnem dnevu opozarjajo na osem zlatih pravil za zdravje ledvic: ohranjanje dobre telesne kondicije z aktibnostmi, redno nadzorovanje ravni sladkorja v krvi, nadzorovanje krvnega tlaka, na zdravo prehrano, omejevanje soli, uživanje ustrezne količine tekočine, opustitev kajenja, zmernost pri uporabi zdravil, ki so na voljo brez recepta, rednega pregleda delovanja ledvic, če sodite v skupine s povečanim tveganjem za nastanek ledvične bolezni in imate sladkorno bolezen, zvišan krvni tlak ali če  ima kdo od vaših svojcev kronično ledvično bolezen.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec sta udeležencem akcije svetovali zdravnici Marija Mravljak, dr. med., spec. nefrologinja in Zala Plešivčnik, dr. med., spec. interne medicine. Na Koroškem radiu pa smo za poslušalce in poslušalke tudi gostili specialistko nefrologije iz SB Slovenj Gradec, Marijo Mravljak. 

IF