13.03.2019
Proizvajalci za avtomobilsko industrijo zaradi pomanjkanja naročil ponovno v krizi?

Prodaja avtomobilov, ki je bila tako na evropski kot globalni ravni zadnjih nekaj let v porastu, se je lani zmanjšala. Nekateri slovenski dobavitelji obrat krivulje rasti že občutijo. Po poročanju Dela ima slovenjgraško podjetje Dani AFC, specializirano za krojenje in šivanje usnja za potrebe avtomobilske industrije, velik upad Audijevih naročil za modela Q8 in C8, zato se poslavljajo od 60 sodelavcev. Konec februarja niso podaljšali pogodb o začasni zaposlitvi tridesetim sodelavcem, še enkrat toliko pa se jih bo v tej situaciji znašlo konec marca. Ukinili so tudi tretjo izmeno, zato je približno sto zaposlenih ostalo doma.
Lani je bilo v Evropski uniji prodanih 15,14 milijona novih avtomobilov, kar je sicer 0,1 odstotka več kot predlani, a prodaja upada vse od lanskega septembra. Največji evropski avtomobilski proizvajalec Volkswagen je januarja beležil 6,5-odstotni padec. Audi je prodal za 17 odstotkov manj avtomobilov, BMW pa za 2,7 odstotka manj. V Sloveniji se je prodaja lani v primerjavi z letom prej zvišala za 2,7 odstotka, januarja letos pa je število prvih registracij v primerjavi z lanskim januarjem upadlo za 4,6 odstotka.
Strokovnjaki sicer opozarjajo, da je padec prodaje v Evropi v precejšnji meri posledica septembrske uveljavitve novih pravil za merjenje izpustov ogljikovega dioksida in porabe goriva pri avtomobilih. Kot ocenjujejo slovenski proizvajalci delov za avtomobilsko industrijo, bodo padec naročil čutili tudi v drugi polovici letošnjega leta.


KV