06.03.2019
Deseta obletnica preventivnega programa Svit

Marec je mednarodni mesec boja proti raku debelega črevesa in danke, mesec, ko opozarjajo na pomen preprečevanja ter zgodnjega odkrivanja te vrste raka. Program Svit, ki ga vodi Nacionalni inštitut za javno zdravje v tem letu praznuje deseto obletnico delovanja. V tem času je bilo odkritih prek 2.800 rakov, ko se znaki bolezni še niso pojavili in je zdravljenje bolj učinkovito..

Rak debelega črevesa in danke je bil v Sloveniji in na Koroškem v letu 2015 četrta najpogostejša oblika raka pri obeh spolih skupaj.

Za doseganje dobrih rezultatov Programa Svit je ključnega pomena odzivnost v presejalni program. Odzivnost se je v letu 2018 povprečno v Sloveniji v primerjavi z letom 2017 zvišala za 1,89 %. Prav tako se je v letu 2018 zvišala odzivnost na Koroškem, za dobra dva odstotka. Sicer je bila odzivnost najvišja v občini Slovenj Gradec, najnižja pa v občini Podvelka. Pomembno je poudariti, da je bila odzivnost v vseh občinah v regiji večja kot 50 %.

V vseh zdravstvenih domovih na Koroškem v okviru zdravstveno-vzgojnih centrov delujejo Svitove kontaktne točke za pomoč uporabnikom, prav tako organizirajo različne preventivno-promocijske aktivnosti v lokalnih skupnostih, tudi s pomočjo napihljivega modela debelega črevesa. K udeležbi v Program Svit ciljno populacijo spodbuja tudi Svitov ambasador Jože Pratnekar, ki s svojo osebno izkušnjo mnoge opogumi, da premagajo strah in se odzovejo na vabilo. Od 6. do 28. marca bodo na sedmih lokacijah na Koroškem potekala aktivnosti, informativne stojnice in predavanja na to temo.

Jubileju preventivnega programa Svit pa bomo več pozornosti namenili tudi na Koroškem radiu, 20. marca v oddaji sredina sredica.

M. Vrečič