27.02.2019
V slovenjgraškem domu starostnikov odprli nov zimski vrt


Glede na to, da je Koroški dom starostnikov Črneče, z enoto doma v Slovenj Gradcu v dobrem desetletju delovanja v tej lokalni skupnosti tudi središče dogajanja, je zadnja pridobitev, zimski vrt, nov dokaz dobrega vzajemnega sodelovanja doma z Mestno občino Slovenj Gradec. Mestna občina Slovenj Gradec, ki je lastnica doma v Slovenj Gradcu, vseskozi odlično sodeluje z njim, še zlasti v načrtih za razvoj dodatnih vsebin, s tem pa tudi s sofinanciranjem pridobitev, ki za vsebinsko dogajanje za vse uporabnike pomenijo večjo dodano vrednost. Vrednost zimskega vrta je 100 tisoč evrov.

Zimski vrt so namenu predali v ponedeljek, majhna naložba pa ima veliko vrednost, saj pomeni pridobitev dogajalnega prostora delovanja dnevnega centra, prostora za dnevno varstvo, delovne terapije in tudi prostora za prireditve. Zimski vrt se lepo zliva z obstoječo stavbo in domskim parkom, stanovalci imajo z njim tudi boljši stik z naravo, s tem pa se uresničuje tudi velika želja od samega začetka delovanja doma, da bodo lahko odslej imeli boljše možnosti za prireditve, srečanja ter najrazličnejše dogodke tudi pozimi.

Odprtje zimskega vrta v domu starostnikov enoti Slovenj Gradec je s prvim obiskom na Koroškem nasploh počastila tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti , magistrica Ksenija Klampfer, trak nove pridobitve pa sta prerezala še župan Mestne občine Slovenj Gradec, Tilen Klugler in direktor Koroškega doma starostnikov Črneče, Srečko Mlačnik. Minsitrica je v govoru poudarila, da je slovejgraški dom v slovenskem prostoru prepoznaven kot eden uspešnejših v Sloveniji s primeri dobrih praks, ki odmevajo, prav tako dobro vplivajo na uporabnike doma. Z ministrico so se pogovarjali tudi o drugih možnostih širitve vsebin, prav tako o varovanih stanovanjih. 

Koroški dom starostnikov Črneče skupaj s partnerji izvaja dveletni pilotni projekt dolgotrajne oskrbe, ki je omogočil 17 novih zaposlitev. Prav izkušnje pilotnega projekta bodo pokazale, kakšne so potrebe po ukrepih in vsebinah storitev dolgotrajne oskrbe prebivalcev v koroškem lokalnem okolju, ki bodo osnova za vzpostavitev mreže novih storitev v domovih. V slovenjgraškem domu že izvajajo številne primere dobrih praks, tudi kratkotrajne in vikend namestitve v domu kot tudi e- oskrbo v Mestni občini Slovenj Gradec, s čimer je dom vsebinsko na nek način že pripravljen za izvajanje zakona o dolgotrajni oskrbi.

IF