27.02.2019
Podelili so nove štipendije Pahernikove ustanove


Pahernikovo ustanovo je leta 2005 ustanovila Vida Ribnikar in ji podarila podedovane gozdove v obsegu 552 ha med Vuhredom in vrhom Velika Kopa na Pohorju. V teh gozdovih je njen oče, inženir Franjo Pahernik v prvi polovici 20. stoletja začel uveljavljati nove metode gospodarjenja z gozdovi in danes velja za pionirja sonaravnega gozdarjenja v dravski dolini. Njihovi gozdovi so danes zgled sonaravnega, trajnostnega in večnamenskega gozdarjenja. Pahernikova ustanova je edinstvena fundacija v Sloveniji. Skrbi za zgledno sonaravno gospodarjenje s Pahernikovo gozdno posestjo, ohranja spomin na gozdarskega strokovnjaka inženirja Franja Pahernika in družino Pahernik, podpira raziskovalne in izobraževalne projekte ter podeljuje štipendije študentom gozdarstva. Za štipendije in raziskovalno delo vsako leto namenijo približno 70.000 EUR. Ustanova vsako leto podeli tudi več donacij v domačem okolju, prostovoljnim društvom, šolam in za obnovo kulturnih spomenikov. Na slavnostni podelitvi štipendij, so za šolsko leto 2018/2019 podelili 8 štipendij študentom gozdarstva (7 za magistrski študij in 1 za doktorski študij). O Pahernikovih je na podelitvi spregovorila kustodinja Alenka Verdinek, avtorica muzejskega kataloga o rodbini Pahernik.

Koroški muzej že več let sodeluje s Pahernikovo ustanovo s sedežem v Radljah. Leta 2014 so v Muzeju Radlje ob Dravi postavili Spominsko sobo posvečeno rodbini Pahernik. Lani pa so ob 100 obletnici rojstva Vide Ribnikar, ustanoviteljice Pahernikove ustanove, izdali muzejski katalog Skromnost, prijaznost in dobrota: štirje rodovi rodbine Pahernik iz Vuhreda. Avtorica kataloga kustodinja Alenka Verdinek je v njem predstavila življenjske zgodbe zadnjih štirih Pahernikovih rodov. Slovensko zavedna in napredna rodbina Pahernik iz Vuhreda je pomembno prispevala k razvoju Dravske doline in Pohorja na vseh področjih življenja.

V Radljah bo septembra potekala 30. konferenca Prosilve Europe, mednarodnega združenja, Pahernikovi gozdovi pa so kot zgled dobrega gospodarjenja vključeni v Prosilvo Europe. Ob tem bo Muzej Radlje pripravil razstavo o sonaravnem gozdarjenju.

IF