26.02.2019
Koroška se pripravlja na pustno rajanje

Pred letošnjim pustnim koncem tedna je v koroških krajih, kjer se pripravljajo na karnevale, že povsem živahno. Eden od največjih pustnih karnevalov, ki poleg ogleda maškar ponuja tudi bogato dodatno ponudbo zabave in dogajanja za otroke, pripravljajo v Kotljah. Na povorko, ki bo v soboto ob 14. uri krenila od Rimskega vrelca proti vaškemu jedru, se je prijavilo okoli 15 skupin, vsako leto se povorke udeleži tudi nekaj neprijavljenih skupin. Sprevod bo po tradiciji v prvi vrsti spremljala godba, Pihalni orkester ravenskih železarjev, maskam se bodo pridružili tudi kurenti. V centru Kotelj se bodo vozovi in druge skupinske maske tudi predstavili, za tem pa sledi pustno rajanje. Tudi letos je Zavod za kulturo šport, turizem in mladinske dejavnosti Ravne, ki poleg Krajevne skupnosti Kotlje in Občine Ravne prireditev organizira, poskrbel za velik šotor na parkirišču ob Kulturnem domu, kjer bodo tudi podelili nagrade najboljšim maskam. Pripravili so velik nagradni sklad, vse maske bodo deležne brezplačne malice in pijače, za otroke pa bodo v Kulturnem domu pripravili otroški pustni kotiček z animatorji Čukovega sveta. Do 21. ure bo vse zbrane zabaval ansambel Marka Gostenčnika, za tem pa se ponovno obeta dobra zabava s Poskočnimi muzikanti.

V nedeljo, 3. marca, bo v mestnem jedru Slovenj Gradca potekal tradicionalni, že 47. Pustni karneval. Organizator karnevala Javni zavod Spotur pričakuje udeležbo več kot 15. tih pustnih skupin, ki bodo na šaljiv način predstavile številne aktualne teme. Pričakujejo tudi rekordno število otroških pustnih skupin iz slovenjgraških vrtcev in šol, prijavljenih je več kot 500 sodelujočih. V pustni povorki bosta sodelovali tudi 2 skupini kurentov Vražji koranti iz Ormoža in ptujski kurenti. Na karnevalu bo možno kupiti pustni časopis Kurent, ki ga bo tudi letos izdalo Kulturno društvo Stari trg. Organizatorji vabijo vse obiskovalce, da na karneval pridejo našemljeni, saj so za najboljše in najbolj izvirne maske pripravili bogate nagrade, ki jih prispevajo lokali iz mestnega jedra. Povorka bo v nedeljo po tradiciji potekala od Pošte v Slovenj Gradcu po glavnem trgu, zato bo mestno jedro v nedeljo zaprto za promet.

Zaključek pustnega dogajanja bo tudi letos na Graški gori pri Gostilni Plazl, kjer Kulturno društvo Graška gora pripravlja tradicionalno 18. pustno srečanje občin Slovenj Gradec, Mislinja in Velenje, na katerem župani vseh treh občin skupaj z drugimi obiskovalci pokopljejo pusta.

 

KV