14.02.2019
So tudi družinski zdravniki na Koroškem preobremenjeni ?

Minister za zdravstvo Samo Fakin sklical posvet z direktorji zdravstvenih domov, povod za sestanek je bila trditev predvsem zdravstvenih sindikatov, da so družinski zdravniki preobremenjeni in da jih tudi ni dovolj. Največji zdravstveni dom na Koroškem je Zdravstveni dom Ravne, ki obsega domove in postaje v vseh štirih občinskih središčih v Mežiški dolini. Poklicali smo direktorja, mag. Stanislava Pušnika , ki je bil posvetu. Na vprašanje ali tudi za območje Mežiške doline velja, da so družinski zdranviki preobremenjeni oziroma jih je premalo, je direktor povedal, da v sindikalnem smislu to drži, so pa obeti, da se bo preobremenjenost zmanjšala, dobri. Namreč v ZD Ravne prihaja osem specilaizantk, ki bodo v naslednjih letih popolnile področje družinske medicine.

Minister Samo Fakin je med drugim napovedal ukrepe za razberemenitev , ki obsegajo večjo vključitev medicinskih sester v delo, hitrejše prehajanje specializantov v ambulante in delo upokojencev . Ukrepe komentira direktor Pušnik kot zelo dobre, sprašuje se le, ali je ideja o vključitiv medicinskih sester za njih sprejemljiva.

Direktor Stanislav Pušnik tudi meni, da bi morali več storiti pri redefiniciji zdravstvenih standardov, obstoječi namreč od zdravnika zahtevajo preveč administrativnega dela. Na primer za vsak recept mora zdravnik vnašati digitalno potrdilo, kar je absurdno.