14.02.2019
Rekordni proračun Mestne občine Slovenj Gradec v letu 2019


Rekordni osnutek proračuna Mestne občine Slovenj Gradec za leto 2019, ki v odhodkih znaša dobrih 27 milijonov evrov, so mestni svetniki na seji mestnega sveta soglasno potrdili. Sanjske investicije so razvojno naravnane in pomenijo veliko dodano vrednost za prebivalce Mestne občine Slovenj Gradec.

Tako po odhodkih kot prihodkih se proračun glede na dve leti nzaj zvišuje za 11 milijonov evrov, ker pa gre za razkorak med prihodki in odhodki, prihodki znašajo 25 milijonih evrov, se mora Mestna občina Slovenj Gradec zaradi velikih projektov, tako bloka neprofitnih stanovanj kot letno zimskega bazena s parkom urbanih športov, ki so sofinancirani z evropskimi in državnimi sredstvi, zadolžiti za skoraj 2 milijona evrov.

Nič narobe če se zadolžujemo, so bili enotni svetniki, projekti vsem prinašajo koristi, a jih je potrebno z veliko odgovornostjo tudi realizirati. Za izgradnjo bloka neprofitnih stanovanj je že objavljen razpis za izvedbo gradbenih del, za blok pa je v tem proračunu tudi največji delež kredita. Kot je z velikim veseljem pojasnil Darko Sagmeister, vodja urada za proračun MO Slovenj Gradec, po dolgem času kar 50% proračuna v Mestni občini namenjajo za investicije. Mestna občina bo za blok prejela 2,7 mio evrov evropskih in državnih sredstev, izvedla bo tudi investicijo v ultrafiltracijo, ki jo v celoti financira država v vrednosti 1,8 mio evrov, dober milijon evrov pa bodo namenili za vodovodni sistem Mislinjske doline.

Ker je za obe največji naložbi potreben kar precejšen znesek lastnih proračunskih sredstev, ne gre brez zadolževanja. Kot je dejal župan Tilen Klugler, ga ta zadolžitev ne skrbi, saj je na začetku mandata. V nasprotnem primeru pa ne bi mogli uresničiti preostalih manjših investicij, ki so bile obljubljene, a nerealizirane, trpele bi tudi družbene dejavnosti.

V proračunu je nekaj več kot 1,2 mio evra za druge manjše investicije tudi v cestno infrastrukturo; prav tako tudi za projektiranje podjetniške cone Pameče 3, rekonstrukcijo cest na Ozarah, sofinanciranje malih čistilnih naprav, pa tudi za južno obvoznico na 3. razvojni osi. Proračun 2019 pa zajema tudi financiranje nekaj novosti iz županovih predvolilnih obljub, med drugim vključuje sofinanciranje zvezkov za prvo triado v vrednosti 4000 evrov, v znesku 20 tisoč evrov prevoze za starejše, v znesku 15 tisoč evrov pa se povečujeta tudi postavki za šport in kmetijstvo.

 IF