06.02.2019
V Otiškem vrhu posodabljajo tovarno

Podjetje Yildiz Entegre Adria, ki je v Otiškem vrhu kupilo tovarno ivernih plošč, je takoj po nakupu tovarne tudi pričelo s posodobitvijo. Kot so odgovorili na naša povpraševanja po sanaciji in začetku proizvodnje, je bila modernizacija neizogibna, saj je tovarniški strojni park daleč zaostajal za zahtevami današnjega časa. Postopek obnove so začeli v skladu s študijo izvedljivosti, ki so jo pripravili po zaključku uradnih postopkov potrebnih za prenos tovarne. Trenutno, kot so zapisali v odgovoru za Koroški radio, je dokončana demontaža starih proizvodnih linij, izbrali pa so tudi strojni park, s katerim bodo nadomestili odstranjene linije. Kot so še povedali v podjetju Yildiz Entegre in Yildiz Adria, je njihova glavna naloga v čim krajšem času začeti s proizvodnjo v obratu, saj je to izrednega pomena tako za njihovo družbo kot tudi za slovensko gospodarstvo. Vendar pa imajo na tako obsežne naložbe vpliv tudi spremembe v gospodarstvih, ki niso del poslovnih načrtov. Zaradi stalnega nihanja deviznega tečaja, ki smo mu bili priča v drugi polovici leta v Turčiji, so bili primorani spremeniti začetne načrte. Čeprav je to pripeljalo do nekaterih zamikov, se investicija v tovarno v Otiškem vrhu nadaljuje brez kakršnihkoli težav.

O proizvodnji v Otiškem vrhu smo poizvedovanje poslali tudi na Ministrstvo za gospodarstvo, kjer so nam povedali, da je Turški investitor Yildiz Yatirim Holding na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo podal vlogo za dodelitev finančne spodbude Zakona o spodbujanju tujih neposrednih investicij in internacionalizacije podjetij za investicijski projekt „Izdelava in izvoz ivernih plošč“ na lokaciji nekdanje tovarne Lesna TIP. Vloga investitorja je še v postopku obravnave, zato podrobnejših informacij iz vloge niso podali. Glede gospodarskih razmer v lesarski panogi na podlagi podatkov združenja lesne in pohištvene industrije pa na ministrstvu opažajo, da se kazalniki poslovanja v lesarski panogi v zadnjih letih opazno izboljšujejo. Ocenjujejo tudi, da so trenutne gospodarske razmere, pogoji poslovanja kot tudi številni objavljeni razpisi za sofinanciranje projektov in na novo sprejeta zakonodaja za spodbujanje investicij trenutno zelo spodbudni tako za domače kot tuje vlagatelje. S tega vidika na gospodarskem ministrstvu tudi menijo, da so pogoji za nadaljevanje izvedbe načrtovanega projekta v Otiškem vrhu ustrezni.

V tovarni Yildiz Entegre Adria v Otiškem vrhu bodo proces modernizacije, ki bo stala 45 milijonov evrov, izvedli v več fazah, da ne bo potrebno odlašati s proizvodnjo. Ko bo zaključena prva faza, bodo pričeli s proizvodnjo s 170-180 zaposlenimi. Po zaključku vseh faz projekta menijo, da bo število zaposlenih preseglo številko 210.

KV