05.02.2019
Kupci na letošnji licitaciji zadovoljni s ponujenim lesom;

Letošnja licitacija lesa v Slovenj Gradcu prinaša nove rekorde, zanje skrbijo tudi kupci, ki so za najbolj iskane drevesne, med njimi so smreka, hrast, gorski javor in macesen oddali dobre ponudbe. Kot kaže po odprtih ponudbah, pa višina ponujenih cen ne bo presegla lanske.

Kot smo že poročali, bo letošnja licitacija vrednejših lesnih sortimentov v Slovenj Gradcu ponovno presegla zadnji doseženi rekord v količini zbranih in ocenjevanih hlodov. Organizatorji so uspeli pripraviti katalog z natančnimi podatki o številu zbranih hlodov in količini lesa. Letos na mestu licitacije na Ozarah v Slovenj Gradcu prodajajo 3 706 hlodov oziroma 3 724 kubičnih metrov lesa. Največ zbranih je hrastovih hlodov, sledijo smreka, gorski javor in macesen, ki se tudi izjemno dobro prodaja. Lani so organizatorji kupcem, ki prihajajo iz Avstrije, Nemčije, Italije, Hrvaške, Združenih držav pa tudi od drugod, ponudili približno 700 kubičnih metrov lesa manj, oziroma 3 005 hlodov, kar kaže na dejstvo, da je licitacija vse bolj priljubljena in tudi največja v tem delu Evrope. Letos so kupci v Slovenj Gradec prišli tudi iz Kitajske, največ pa je seveda stalnih kupcev, ki jih kvaliteta slovenskega lesa in pripravljene licitacije vsakič znova prepriča. Kupci so ponudbe oddajali vse do včeraj, na mestu licitacije med 3 tisoč sedemsto hlodi pa smo za komentar povprašali Tomasa Mitmasserja iz podjetja Edelholz iz Celovca, ki na licitacijo prihaja že nekaj let, nazadnje je precej hlodov iz Slovenj Gradca odpeljal lani. Kot je povedal, je z videnim na licitaciji izjmeno zadovoljen, išče predvsem smreko, gorski javor in macesen. Les pa uporablja za furnir, za pohištvo visoke kakovosti in seveda tudi za najdaljno prodajo pohištveni industriji. V Sloveniji ga najbolj privlači mentaliteta, ljudje, ki so zelo prijazni, pa seveda lep les, ki ga tukaj ponujamo. Za avstrijske kupce je ta licitacija velik dogodek, še dodaja Mitmasser, ni potrebno daleč, izbira pa je izjemna. 

Medtem ko kupci upajo, da bodo pri oddaji ponudb konkurenčni, pa bodo organizatorji v teh dneh analizirali rezultate licitiranja, ki jih bodo prihodnjo sredo, 13. februarja tudi razglasili na dnevu odprtih vrat.

KV