31.01.2019
Plače na Koroškem v decembru precej višje

Povprečne neto plače na Koroškem, izplačane v decembru, so zaradi izplačanih božičnic oziroma trinajstih plač, precej narastle . Plače so se povprečno povečale za skoraj 100 evrov in tako znašajo 1141 evrov. V istem obdobju so se povprečne plače v republiki Sloveniji tudi sorazmerno povečale , tako plače na Koroškem zaostajajo za slovenskim povprečjem še vedno za 3,8 odstotka.

Na prvem mestu so plače zaposlenih v Mežici, ki so tokrat dosegle kar 1339 evrov v neto znesku in so močno prehitele plače v ostalih občinah. Zaradi sorazmerno skromnih božičnic v družbah Slovenske industrije jekla, je tokrat na drugem mestu Dravograd, kjer so izplačali 1187 evrov, neto plače na Ravnah pa so na tretjem mestu pri 1164 evrih. Sledijo Slovenj Gradec, Prevalje in Muta. Najnižje plače so še vedno na ozemlju občine Mislinja, kjer so zabeležili neto znesek 844 evrov, oziroma skromen dvig le za en evro. V Dravski dolini so najnižje plače v Ribnici na Pohorju z 931 evri.

Med dvanajstimi statističnimi regijami v Slovenij so tokrat plače na Koroškem spet na šestem mestu. Po višini plač močno izstopa osrednja Slovenija z Ljubljano, kjer je bila decembrska povprečna plača 1278 evrov.