10.01.2019
Gripa je v porastu, zaenkrat le posamični primeri

 

Letošnja gripa se je že pojavila, zato so v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec do preklica tudi prepovedani obiski na Internem oddelku bolnišnice, drugod so obiski omejeni, saj so v tem času pogosta tudi druga obolenja dihal.

Kot navaja Inštirut za javno zdravje, ki spremlja pojavnost gripe na osnovi poročil v ambulantah, je število obiskov bolnikov z akutnimi okužbami dihal in gripi podobno boleznijo v ambulantah primarnega zdravstva sedaj večje kot v prejšnjih tednih, kar je bilo pričakovano in je primerljivo s prejšnjimi sezonami okužb dihal. Narasel je tudi priliv vzorcev v laboratorije za testiranje na prisotnost virusov influence. V teh prvih januarskih dneh je delež pozitivnih na influenco 18%, pojavljala se je le influenca tipa A.

Tudi na Koroškem je trend obolevnosti za gripo enak kot velja v Sloveniji. Kot so pojasnili na Območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje Ravne na Koroškem, je pojav gripe v porastu, torej so se pojavili posamični primeri gripe.

Pred gripo pa je še vedno najboljša preventiva cepljenje, ki ga izvajajo tudi v ambulantah Območnega inštituta za javno zdravje na Ravnah. Cepljenje že ustaljeno poteka po urniku ob torkih, četrtkih in petkih, zanj pa se je obvezno predhodno naročiti. Cepljenje poteka tudi v vseh ambulantah Zdravstvenih domov na Koroškem, je še vedno aktualno tudi v tem času, cepiva pa je dovolj na zalogi, so še potrdili na Območnem Inštitutu za javno zdravje.

Večji val gripe je po izkušnjah iz preteklih let pričakovati konec januarja in v februarju. Tudi v sosednjih državah in širši Evropi število obolelih za gripo še ni visoko.

IF