19.12.2018
Korošci v letu 2019 še ne bomo dočakali začetka gradnje 3. razvojne osi

Informacija, ki je šokirala Korošce se navezuje na zamik časovnice in vseh drugih aktivnosti za izgradnjo 3. razvojne osi, saj v prihodnjem letu še ne bomo dočakali pričetka gradnje. Tako je Družba za avtoceste na sredinem sestanku koordinacijskega odbora s predstavniki Ministrstva za infrastrukturo in DARS-a šokirala Korošce. Na zadnjem srečanju oktobra je bilo dogovorjeno, da bo decembra vsem stranem predlagana novelirana časovnica izgradnje 3. razvojne osi na Koroško. 

DARS predlaga, da se na odseku Velenje – Slovenj Gradec gradbena dela pričnejo decembra 2020 , po protokolu bi se to moralo zgoditi decembra 2019. Na tem odseku bi se naj po protokolu gradbena dela zaključila konec leta 2023, DARS pa je predlagal zamik končanja gradbenih del z zamikom treh let - v leto 2026. 

Na odseku Šentrupert – Velenje vsa dela mirujejo, saj še vedno ni znana odločitev Ustavnega sodišča o usodi uredbe o državnem prostorskem načrtu. Ta naj bi bila znana šele na eni izmed pomladanskih sej Ustavnega sodišča. Ob tem ne gre prezreti dejstva, da lahko ta odločitev bistveno vpliva na razplet nadaljnjih aktivnosti izgradnje 3. razvojne osi na Koroško. 

Beseda je tekla tudi o pričetku postopkov za sprejem državnega prostorskega načrta na odseku Slovenj Gradec – Otiški Vrh in Otiški Vrh – Holmec. Za odsek Slovenj Gradec – Otiški vrh - Holmec je protokol določil rok dokončanja prostorskega umeščanja v juniju 2020. Ministrstvo in DARS predlagata novelacijo časovnice tako, da bi se prostorsko umeščanje na odseku Slovenj Gradec – Otiški vrh zaključilo marca 2021, na odseku Otiški vrh – Holmec pa šele januarja 2023!  

Takšne informacije za predstavnike Odbora za izgradnjo 3. razvojne osi na Koroško niso sprejemljive, zato so predlog časovnice zavrnili. Tudi Ministrstvo za infrastrukturo je izrazilo nezadovoljstvo s pripravljeno časovnico.  Ob obisku prejšnjega ministra Petra Gašperšiča na Prevaljah, ko je bil optimizem pred napovedanimi termini gradnje hitre ceste na Koroško na višku, smo po današnji šokantni novici za prvi odziv povprašali predsednika odbora za izgradnjo hitre ceste dr. Matica Tasiča. Kot je povedal, so bili povsem šokirani nad predlogi Darsa, seveda pa Korošci, ki se v nobenem primeru ne strinjajo z njimi, zahtevajo nove, sprejemljive predloge. Takega mnenja so bili tudi predstavniki Ministrstva za infrastrukturo, od katerega, tako Tasič, tudi pričakujejo podporo dosedanjim prizadevanjem za izgradnjo hitre ceste. Tasič je še povedal, da bodo v petek na Prevaljah sklicali odbor za izgradnjo hitre ceste in takoj zatem sklepe predali tudi regijskemu svetu, ki bo moral obravnavati to temo. Ob tem Tasič še poudarja, da bi imel nov predlog Darsa kaj lahko pogubne posledice za koroško gospodarstvo, ki si cesto prav tako želi. 

V Mladinski iniciativi za 3. razvojno os so prav tako šokirani in razočarani. Kot je poudaril koordinator Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaž Verhovnik, so bili zavedeni s protokolom časovnice, Dars pa se izmika odgovornosti. Ugotavljajo, da je porušeno vso zaupanje med deležniki tega projekta.

V prvi polovici januarja prihodnje leto so se dogovoril za nov sestanek, na katerem bi predlagali novo časovnico. Na tem sestanku pričakujejo tudi prisotnost uprave DARS-a, za področje prostorskega umeščanja pa predstavnike Ministrstva za okolje in prostor.

Če januarja ne bodo ponujene optimistične informacije o resnem napredku projekta, bo Mladinska iniciativa za 3. razvojno os svetoma Koroške in Savinjsko-Šaleške regije predlagala ukrepe državljanske nepokorščine. 

Prisotni predstavniki Koroške in Savinjsko-Šaleške regije so se tudi dogovorili, da bodo o nastali situaciji informirali tudi predsednika vlade Marjana Šarca ter ga pozvali k ukrepanju!

 

IF