18.12.2018
Ministrstvo za okolje in prostor je zavrnilo spremembo kohezijskega projekta vodooskrbe v Dravski dolini


V občinah v Dravski dolini – Dravogradu, na Muti, Vuzenici, Radljah in Podvelki intenzivno potekajo gradbena dela na enem največjih infrastrukturnih projektov Oskrba s pitno vodo v porečju Drave – 3. sklop.

Naložba je vredna skorajda 50 milijonov evrov, v 86% pa je sofinancirana iz evropskega Kohezijskega sklada in Republike Slovenije. Gradbena dela so se začela maja 2016, na celotnem projektu pa je bilo doslej položenih že 80% vseh predvidenih cevovodov. Sedaj se nadaljujejo dela na črpališčih, prečrpališčih in vodohranih ter gradnja preostanka cevovodov. V Radljah se je začela tudi gradnja skupnega nadzornega centra, ki bo zagotavljal kakovost vode v vseh petih občinah, z njim pa bo upravljalo Javno komunalno podjetje Radlje.

Projekt Oskrba s pitno vodo v porečju Drave – 3. sklop je zaznamovala vloga za njegovo spremembo na območju občine Muta, ki jo je vodilna občina Dravograd vložila na Ministrstvo za okolje in prostor kot posredniškemu organu projekta. V njej je občina Muta zagovarjala vključitev svojih šestih gravitacijskih vodnih virov , med njimi enega iz Avstrije.

Na odgovor Ministrstva za okolje in prostor so čakali dobrih 11 mesecev, v njem pa MOP zavrača spremembo projekta, ki je že podprt z evropskimi kohezijskimi sredstvi in kot tak poteka že z izbranimi izvajalci del. Na sestanku programskega sveta, v katerem so tudi vsi župani sodelujočih občin, so podprli prizadevanja Mute, a bojo spremembe brez avstrijskega vodnega vira poskušali doseči z aneksom k obstoječi pogodbi. Kot je povedal župan občine Muta, njihova vloga in sprememba nikakor ne bi vplivala na podražitev projekta in tudi ne na podražitev cene vode, zato zanj ti pomisleki s strani Ministrstva za okolje niso sprejemljivi. Avstrijski vodni vir, za katerega je občina Muta pridobila vsa dovoljenja, pa za Muto ostaja kot rezervni vir. Zato se mu ne bodo odrekli, a bodo poiskali možnosti financiranja.

Največji problem izvajanja projekta vodooskrbe je v plačilu gradbenih del, saj je dokončanih že 80% gradbenih del, le 60% je plačanih, kar rešujejo z aneksi. Projekt prinaša 107 km cevovoda, 16 vodohranov, 29 črpališč in nadzorni center. Če bodo uspeli projekt nadgraditi še s štirimi vodarnami z ultrafiltracijami, bo uspeh zagotavljanja dobre in kvalitetne pitne vode zagotovljen. Kar 5000 prebivalcem pa bo na novo omogočili priključitev na javno vodovodno omrežje.

 

IF