17.12.2018
V različnih družbah različno

Po opozorilni stavki v družbah Slovenske industrije jekla na Ravnah je , kot smo že poročali, vodstvo v ravenski družbi SIJ Ravne Systems s sindikati doseglo dogovor, tako da stavke v tej družbi ne bo. Sindikat je pristal na to, da se ob doseganju pozitivnih poslovnih izzidov v naslednjem letu za 5 odstotokv povečajo plače.

Drugače je v družbi Sij Metal Ravne, kjer je vodstvo po pogovorihz obema reprezentativnima sindikatoma v podpis ponudilo dogovor o zamrznitvi stavke, v katerem so obljubili nov plačni sistem do julija 2019 , nadgradnjo sistema variabilnega mesečnega nagrajevanja delovne uspešnosti, dopolnitev Podjetniške kolektivne pogodbe in v decembru izvedbo rednega letnega napredovanja zaposlenih. Sindikat Neodvisnost- Konferderacija neodvisnih sindikatov Slovenije je pristopil k podpisu dogovora, sindikat kovinske in elektroindustrije pa se z navedenimi rešitvami ne strinja. Predlaga, da se do sprejetja novega plačnega sistema zamrzne variabilno nagrajevanje in da se ne izvede letno napredovanje zaposlenih, namesto tega si želijo, da bi zaposlenim po kriterijih prisotnosti na delu do vpeljave novega plačnega sistema izplačevali fiksni znesek pri plači.

V vodstvu SIJ Metala Ravne so prepričani, da bi zamrznitev letnega napredovanja nestimulativno vplivalo na zaposlene, zato bodo redna letna napredovanja izvedena. Sindikat SKEI pa pozivajo, citiramo po sporočilu iz uprave, da nadaljujejo s pripravo vseh dolgoročnih in sistematičnih rešitev, za katere se v družbi zavzemajo.

Dogovora sindikat Skei tudi ni podpisal v invalidskem podjetju Zip center. Tam je vodstvo pristalo, da se povišajo najnižje plače in se približajo minimalni plači, drugih zahtev pa ni bilo pripravljeno sprejeti.

Zaposlenim v vseh treh družbah bo izplačana nagrada za poslovno uspešnost: v SIJ Metalu Ravne 500 evrov , v Ravne Systems 400 evrov , v ZIP Centru bodo zaposlene nagradili s 480 evri, vse v bruto znesku.