07.12.2018
Najbolj skrben lastnik gozda na Koroškem je Filip Šepul iz Črne na Kor.

Gozdarji Zavoda za Gozdove Slovenije so tudi letos izbrali najbolj skrbne lastnike gozdov v Sloveniji. Med štirimi kandidati v krajevnih enotah območne enote Zavoda za gozdove Slovenj Gradec, je tudi Koroška dobila najbolj skrbnega lastnika gozda. 

Po predpisanih kriterijih in sistemu krožnega izbora po posameznih dolinah je bil za najbolj skrbnega lastnika izbran Filip Šepul, s kmetije Stane z Ludranskega vrha nad Črno na Koroškem.

76 hektarov velika kmetija ima nekaj več kot 64 hektarov gozda na nadmorski višini od 650 do 1160 metrov. V preteklosti je bila prizadeta po emisijah iz bližnje topilnice svinca v Žerjavu, lani je gozd prizadel obsežen vetrolom, ki ga je gospodar tudi uspešno saniral. Filip Šepul kot lastnik gozda vestno opravlja vsa dela v gozdu, tako sečnjo in spravilo lesa, kot tudi gojitvena in varstvena dela. V letu 2013 je zgradil preko 4000 m gozdnih vlak za lažje spravilo lesa.

Prejemniki priznanj s svojim delom in odnosom do gozda izkazujejo vrednote dobrega gospodarjenja z gozdom: tesno življenjsko povezanost z gozdom, vsestransko skrb zanj, prizadevanje za varno delo in usposobljenost za delo v gozdu, kamor vključujejo tudi ostale družinske člane. Odlikuje jih vsestranska dejavnost v družbenem okolju, nesebično prenašanje znanja ter pozitivnega odnosa do gozda na druge lastnike gozdov, pa tudi na obiskovalce gozdov. Na krajevnih enotah območne enote zavoda za gozdove Slovenj Gradec so bili med najboljšimi lastniki gozdov v letošnjem letu poleg Filipa Šepula izbrani še Srečko Bricman iz Podgorja, Ivan Štriker z Raven na Koroškem in Franc Krecenbaher iz Radelj ob Dravi. Vsi izbrani lastniki so vsa leta marljivi in skrbni pri gospodarjenju v gozdu, še posebno pa pri pravočasni sanaciji lanskega in letošnjega vetroloma ter sanaciji podlubnikov. Prav tako aktivno sodelujejo z gozdarji Zavoda za gozdove.

Priznanja najboljšim lastnikom so podelili danes v Novem Mestu.