07.12.2018
Veseli december je tu, naše kraje že krasijo praznične luči

V Slovenj Gradcu so praznične luči prižgali v soboto, ko so poskrbeli tudi za dogajanje v večgeneracijskem centru v Andeškem hramu in D.tajl Stor-u. Božični sejem bo potekal na Glavnem trgu Slovenj Gradca od 19. do 22. decembra, od 10. do 20. ure. Na sejmu bo sodelovalo okoli 20 rokodelcev s prazničnim darilnim programom, gostinci bodo ponudili kulinarične dobrote. Vsako pozno popoldne bodo popestrili z živo glasbo in kulturnim programom na odru pred cerkvijo. V okviru Nakupovanja pod lučkami, ki bo v petek, 21.decembra do 22. ure, pa bodo lokali v mestnem jedru izpeljali tudi akcijo podarjanja in izmenjave oblačil, ki bo potekala na stojnici pred Kavarno Čokoladica, med 15. in 20. uro. Lokali v mestnem jedru so pripravili tudi nagradno igro, ki bo potekala od 1. - 22. decembra in v kateri bo na razpolago več nagrad. Silvestrovanje na prostem bo v Slovenj Gradcu tradicionalno na Glavnem trgu, tudi letos brez ognjemeta. Obiskovalci bodo v novo leto vstopili v družbi s skupino Coverlover.

Veseli december se je s prižigom prazničnih luči začel v petek zvečer v središču Radelj ob Dravi, pa tudi na Vandrovskem trgu na Prevaljah. V občini Radlje so že lani začeli s tradicijo prižiga prazničnih lučk v centru mesta, kjer so zaživele tudi stojnice društev, organizacij in inštitucij v občini.  Tradicija v Radljah se bo tako nadaljevala in nadgrajevala tudi v prihodnje,  je povedala Dominika Karlatec v imenu Krajevne skupnosti in občine Radlje, saj je v izdelavi projekt, ki bo celostno zasnoval novoletno okrasitev Radelj, prenesel vzdušje še na druge lokacije, ker si občani to želijo. Cilje projekta je tudi, da bi praznične stojnice med občani v Radljah v veselem decembru delovale vsaj en teden in bi s tem mestu prinašale praznično razpoloženje z druženjem, medsebojnim povezovanjem in predstavitvi institucij ter organizacij.   Lani je v Radljah prvič zasvetila obnovljena javna razsvetljava, ki  spreminja barve, letos pa so jo še nadgradili. Letošnji utrip ob slovesnem prižigu lučk v Radljah je povezal 12 društev in organizacij, razdelili pa so kar 850 toplih napitkov

Tudi na Prevaljah so v petek zvečer prižgali praznične luči in pripravili kulturni program z učenci tamkajšnje Osnovne šole. Na Vandrovskem trgu je sledilo druženje ob sladkih dobrotah.

Ob Miklavžu je navada tudi v občini Dravograd, da zažarijo praznične luči. Prižig lučk pa ni pospremila nobena prireditev. Vsako leto občina Dravograd za obnovo prazničnega in svetlobnega okrasja nameni 10 tisoč evrov, pri čemer postopno zamenjujejo klasično z led razsvetljavo, del sredstev pa namenjajo tudi po posameznih krajevnih skupnostih. V občini Dravograd sledijo projektu svetlobne krasitve na naravnih drevesih, kjer za to obstajajo pogoji. Za prireditve v prazničnem decembru skrbijo kulturna društva, Javni sklad za kulturne dejavnosti in Dravit. Tako v nedeljo, 30. decembra v dvorani Špic D pripravljajo zimsko pravljico, koncert ansambla Saša Avsenika in Slovenskega okteta.

Veseli december se ta konec tedna začenja tudi v Vuzenici. Vsako soboto bodo na ploščadi pred blokom pripravili praznični program, spremljal pa ga bo tudi božično – novoletni bazar s stojnicami lokalnih ponudnikov, kjer bodo občani lahko kupovali dobrote in darila za najbližje. Tokrat se na sobotni stojnici predstavljajo društva in glasbene skupine, tudi otroci iz šole in vrtca bodo poskrbeli za program, občina je Božičku omogočila tudi obdarovanje otrok, prepeval jim bo Adi Smolar. 22. decembra bodo v Vuzenici gostovali člani Kulturnega društva Trbonje z živimi jaslicami, 29. decembra pa bo veselo z ansamblom Poskočni muzikanti. Poleg lučk, ki so že praznično obarvale Vuzenico, bodo otroci praznično okrasili še božično drevo.

 

IF