04.12.2018
Plače na Koroškem na petem mestu v Sloveniji

Povprečne neto plače na Koroškem, izplačane v oktobru , so se po zadnjih statističnih podatkih zmanjšale za približno deset evrov glede na mesec poprej, tako da povprečna plača znaša 1020 evrov. V istem obdobju so se povprečne plače v republiki Sloveniji zmanjšale za nekoliko večji znesek, na 1062 evrov. Tako plače na Koroškem zaostajajo za slovenskim povprečjem za 4 odstotke.

Na prvem mestu so plače zaposlenih na Ravnah v višini 1111 evrov, kar je isto kot mesec poprej. V Mežici so se plače precej povečale na 1090 evrov, na tretjem mestu pa je presenetljivo Podvelka s 1043 evri. S tem so tudi prehiteli Črno s 1031 evri. Nad tisoč evri je povprečje še na Muti in v Vuzenici. Najnižje plače so še vedno na ozemlju občine Mislinja, kjer so zabeležili neto znesek 839 evrov, v Dravski dolini so najnižje v Ribnici na Pohorju.

Kljub zmanjšanju so se povprečne neto plače na Koroškem povzpele na peto mesto med dvanajstimi statističnimi regijami v Slovenij, za goriško regijo, ki zaseda četrto mesto zaostajajo le za 46 centov. Po višini plač še naprej izstopa osrednja Slovenija z Ljubljano, najnižje plače so v notranjski regiji.