03.12.2018
Na Veseli dan kulture brezplačni ogledi v koroških kulturnih ustanovah

Danes, na Ta veseli dan kulture, potekajo brezplačne prireditve in možnosti ogledov razstav in zbirk tudi v koroških kulturnih ustanovah. Čeprav je ponedeljek, imajo svoja vrata odprta vse enote obeh javnih zavodov, Koroškega pokrajinskega muzeja in Koroške galerije likovnih umetnosti, še vse do 18. ure in 30 minut.

Muzejske zbirke v Slovenj Gradcu, Dravogadu, Radljah ob Dravi in na Ravnah na Koroškem in aktualne razstave v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu in v Galeriji Ravne so na ogled brezplačno in z javnimi vodstvi. Obiskovalcem so po znižani ceni na voljo tudi vsi katalogi. Ob 17. uri in 30 minut se bo začelo javno vodstvo v Muzeju Slovenj Gradec po Sokličevi zbirki s poudarkom na delih Ljubljanske grafične šole, nato se bo nadaljevalo vodstvo po razstavi Bogdana Borčića. V slovenjgraškem muzeju do 9. decembra poteka tudi Teden promocije Wolfove kave.

V vseh enotah Koroškega pokrajinskega muzeja danes poteka dopisovalska akcija »Napiši kartico«. Napisane razglednice obiskovalci pustijo v muzejskih recepcijah, od koder jih bodo brezplačno razposlali na ustrezne naslove. V Muzeju Dravograd v dvorcu Bukovje dopoldne poteka predstavitev dopolnjene vsebine stalne razstave »Kometri baroni s Pukštajna«, dodano je gradivo za skupine z motnjami vida.

Muzej Radlje ob Dravi v dvorcu Radlje ob 17. uri prireja brezplačni delavnici s kamni, za odrasle in otroke, vezano na razstavo Kamnine in minerali radeljskega območja. Muzej Ravne na Koroškem je brezplačno odprt samo do 15. ure, v Galeriji Ravne pa bo ob 18. uri odprtje razstave

likovnih del, nastalih na Bernekerjevih ustvarjalnicah. Tokratno odprtje so povezali z otroškim gledališkim abonmajem Kulturnega centra Ravne, tako se otroci lahko ob 17. uri udeležijo glasbeno-animacijske predstave Snežna vila, po končani predstavi pa si v preddverju ogledajo še otroško razstavo, kjer bo potekala tudi krajša ustvarjalnica izdelave snežnih vil.

Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika na Ravnah ima danes sice odprta vrata, a ima dve prireditvi, vezani na Ta veseli dan kulture, jutri in pojutrišnjem. V Knjižnici Ksaverja Meška Slovenj Gradec je danes možen vpis v knjižnico brezplačno.

Knjižnica Dravograd današnji dan praznuje ob 16. uri skupaj z varovanci doma svete Eme Šentjanž in stanovanjske skupine Dravograd, Zveze društev za cerebralno paralizo Sonček, ko bodo nastopili gledališčniki Kulturnega društva Črneče.

 

AP