30.11.2018
Protest občanov ob ukinitvi poslovalnice NLB v Črni

Poslovalnica Nove ljubljanske banke v Črni na Koroškem je danes zadnjikrat odprla svoja vrata, odslej bo mogoče bančne storitve z izjemo njihovega bankomata opravljati v Mežici. Občani so se dopoldne zbrali na mirnem protestnem shodu pred bančnim poslopjem , ter izrazili svoje nestrinjanje s potezo uprave te banke. Častni občan Peter Kropivnik je povedal, da je to za Črno zelo žalosten dan. Medtem ko se prijavljajo na razpise in si prizadevajo kraj polepšati in izboljšati, jim država odvzema osnovno infrastrukturo.

Županja Črne Romana Lesjak je nagovorila prisotne , povedala, da bo ukrep prizadel predvsem starejše, ki niso vešči sodobnega bančnega poslovanja in so tudi manj mobilni. Kljub njenim velikim prizadevanjem niti uprava banke, niti njihovi lastniki v Slovenskem državnem holdingu (SDH) niso prisluhnili pozivom naj spremenijo odločitev. Po nagovoru je v banki dvignila darilo občine Črne , vitrino s srebrniki iz šestnajstega stoletja, ki so jih našli pri kmetiji Matvoz. Simbolična črnjanska srebrnina bo poslej krasila domačo etnološko zbirko.

In kakšna je alternativa pri bančnih storitvah. Županja je razposlala ponudbe desetim bankam ,ki poslujejo v državi. Prvi odzivi so že, predstavila se je NKBM , ki je preko pošte že navzoča v Črni. Vendar županja meni, da bi morala ta banka na pošti urediti posebno bančno okence, kajti ljudje si pri denarju želijo vsaj minimalne zasebnosti. Pogovori o morebitnem odprtju poslovalnice Delavske hranilnice v Črni tudi potekajo.

Lesjakova je še dodala, da bodo pozvali ljudi, da spremenijo banko, in poslovanje prenesejo na tisto, ki bo prišla v Črno. To bo storila  občina, upa da tudi podjetja.