28.11.2018
Soočenje Kluglerja in Časa na Koroškem radiu

Pred drugim krogom volitev v Mestni občini Slovenj Gradec, sta se danes v našem studiu soočila kandidata, ki sta v prvem krogu volitev prejela največ glasov, aktualni župan Andrej Čas in njegov izzivalec Tilen Klugler.

Bolj kot v prvem krogu, bo tokratna izvolitev župana Mestne občine odvisna prav od volilne udeležbe in bo štel vsak glas. Glede na to, da je Slovenj Gradec pred mnogimi izzivi kakovosti življenja občanov v nadgradnji razvoja gospodarstva, šolstva, turizma, športa in kulture, so se naša vprašanja v soočenju nanašala predvsem na omenjena vprašanja, poseben poudarek pa smo tokrat na Koroškem radiu namenili posameznim temam s konkretnimi vprašanji iz programov kandidatov.

Glede na to, da se vseh občanov dotikajo storitve in področja gospodarskega delovanja Komunalnega podjetja, smo kandidata Kluglerja vprašali, zakaj bi vrnil to gospodarsko dejavnost na občino, medtem, ko je kandidat Čas v minulem mandatu to dejavnost ločil od delovanja mestne uprave. Med njima so zelo nasprotna stališča. Klugler je kot glavni razlog za to navedel, da bi s tem zagotovili večji nadzor in transparentnost poslovanja oziroma izvajanja investici. Čas pa je sedanjo gospodarsko dejavnost Komunalnega podjetja oznčil kot krepitev delovanja komunale na različnih področjih, pri tem je izpostavil tudi inženiring, ki bi lahko za občinske investicije opravil tudi projektno delo in nadzor. Pojasnil je, da bi v primeru vrnitve gospodarskega področja komunale za cestne investicije na mestno upravo morala mestna občina uvesti dve zaposlitvi, ki pa na komunali že obstajata. Andrej Čas je še menil, da komunali povsem zaupa, prav tako tudi nadzoru. 

V interesu občanov je uspešno poslovanje Komunalnega podjetja, s čimer imajo pozitivne koristi še posebej pri vlaganjih kot je ureditev kotlovnice na bio maso. Izgubo poslovanja pa mora sicer zakrpati občinski proračun.

IF