23.11.2018
Maistrova proslava na Ravnah

Pred 100 leti na današnji dan, 23. novembra 1918, je slovenski general Rudolf Maister razorožil nemško varnostno stražo in jo razpustil. S tem pomembnim dejanjem, v katerem je sodelovala prva slovenska redna vojska v zgodovini, je uveljavil ljudsko voljo in dosegel, da je velik del štajerskega in koroškega slovenskega etničnega ozemlja pripojil slovenski oz. jugoslovanski upravi.
Državni praznik, dan Rudolfa Maistra, v Sloveniji v spomin na borca za severno slovensko mejo praznujemo od leta 2005.

Osrednja državna proslava je bila sinoči v Mariboru, na Koroškem pa smo zasledili dva dogodka posvečena dnevu Rudolfa Maistra.

Po pravilniku o določitvi protokolarnih dogodkov v občini Ravne je v letnem koledarju obvezna tudi proslava na dan Rudolfa Maistra. Proslava, ki jo organizirata občina Ravne na Koroškem in Domoljubno društvo Franja Malgaja bo drevi ob 18. uri v veliki dvorani Kulturnega centra Ravne. Slavnostni govornik bo tokrat državnozborski poslanec z Raven Jani Prednik. V kulturnem programu bodo nastopili učenci iz osnovne šole Prežihovega Voranca, vokalni kvintet Ajda in pihalni orkester železarjev Ravne. Na Ravnah so danes tudi izobešene državne zastave. To je posebej opredeljeno v občinskem pravilniku o izobešanju zastav. Zaradi pomena in vloge Franja Malgaja v vojski, ki jo je ustanovil Rudolf Maister, se poleg obveznih državnih praznikih na Ravnah izobešajo zastave tudi na 23.november.

Tudi v Slovenj Gradcu bodo počastili dan Rudolfa Maistra s prireditvijo v knjižnici Ksaverja Meška. Ob 18.00 uri ste vabljeni na pogovor z Dušico Kunaver, ki bo obiskovalcem približala knjigo svojega očeta Andreja Zlobca, V vihri petih vojn: Spomini Maistrovega borca.