23.11.2018
Teden splošnih knjižnic

Splošne knjižnice drugo leto zapored praznujejo teden splošnih knjižnic po vsej Sloveniji. Od 19. do 23. novembra po vseh knjižnicah poteka bogato dogajanje za vse generacije pod enakimi naslovi, vendar v vsaki knjižnici posebno in edinstveno. V ponedeljek so bile prireditve naslovljene z „Dobimo se v knjižnici“, za tem pod naslovljene z dnevom splošnih knjižnic, v sredo tematsko posvečene Evropskemu letu kulturne dediščine, v četrtek je vsaka od knjižnic praznovala s kakšno posebno prireditvijo, v petek pa se obeta Dan modrih knjig.

V slovenjgraški knjižnici Ksaverja Meška so v ponedeljek vsem novim članom podarili brezplačno letno članarino, uporabnikom pa ne bodo zaračunavali zamudnine. V torek so pričeli z novo sezono bralne značke za odrasle, Korošci pa bukve beremo, v sredo so pripravili razstavo knjig Moja ulica- moje mesto, v petek, ob dnevu Rudolfa Maistra pa vabijo na pogovor z Dušico Kunaver. V osrednji koroški knjižnici na Ravnah na Koroškem Na dan splošnih knjižnic, jutri, v torek, 20. novembra, novim članom ponujajo brezplačen vpis v knjižnico. Ob 90-letnici rojstva Janeza Mrdavšiča, slavista in vsestranskega ustvarjalca, bivšega ravnatelja knjižnice, so pripravili priložnostno razstavo.

Knjižnica na Ravnah praznuje teden splošnih knjižnic tudi s knjižnimi paberkovanji. Na Prevaljah so bralci paberkovali v torek, 20. novembra, v četrtek, 22.novembra pa v Kuharjevi dvorani. Razstava »modrih knjig« bo na ogled med gradivom.

Ob Tednu knjižnic knjižničarji še bolj kot običajno razvajajo svoje uporabnike. To je priložnost, ko lahko spet poudarimo, da so knjižnice najbolj dostopne kulturne institucije v našem okolju in da v knjižnicah spoštujemo vrednote, ki jih ljudje v tem času zelo pogrešajo.

 

KV