22.11.2018
Skei pripravlja opozorilno stavko

SKEI- sindikat kovinske in elektroindustrije je po shodu na Ravnah poslal pisne pobude za sestanek z vodstvi podjetij v vsa tista podjetja, kjer so mnenja, da so problemi največji. V njih so- različno po podjetjih- zahtevali izenačitev najnižjih osnovnih plač z minimalno plačo, ponekod 5 odstotni dvig osnovnih plač, ali pa povišanje plač do uveljavitve novega sistema nagrajevanja. Rok za odgovore, ki ga je postavil sindikat, je bil 20. november, torej včeraj. Ker do včeraj niso prejeli primernega odgovora na zahteve, ki so jih poslali družbi Sij Metal Ravne se je sindikat preoblikoval v stavkovni odbor, ki bo v četrtek 29. novembra izvedel dveurno opozorilno stavko , med 13. in 15. uro. V Metalu so sicer zahtevali dvig vseh bruto plač za 120 evrov, do uveljavitve novega plačilnega sistema, in to za vse delavce ,ki spadajo pod kolektivno pogodbo.

Prav tako bodo v istem terminu organizirali opozorilno stavko v družbi Sij Systems , kjer so zahtevali 5 odsotno povišanje osnovnih plač , ter v družbi ZIP center , kjer so sicer zahtevali izenačitev najnižjih plač z minimalno plačo in v določenem času dvig ostalih plač.

V primeru, da opozorilna stavka v teh treh družbah ne bo pripomogla k dogovoru, bodo v nadlajevanju pripravili generalno stavko.

V nekaterih drugih družbah v branži kovinske in elektroindustrije se sindikat še pogaja, pri čemer omenjajo družbe Kableks Mežica, Kal Mežica in Livarna Vuzenica, v nekaterih pa stavke zagotovo ne bo ,kot Tab Mežica, Monter Dravograd in druge.