07.11.2018
V tem tednu zaključene obsežnejše meritve onesnaženosti zraka v Žerjavu;

V Žerjavu se bo ta teden zaključilo večino meritev onesnaženosti zraka.

Agencija Republike Slovenije za okolje je namreč vse od poletja izvajala okrepljene meritve kakovosti zraka, ki so obsegale dnevne meritve delcev PM10 na štirih različnih merilnih mestih in meritve delcev PM2,5 na enem merilnem mestu. Na štirih merilnih mestih so postavljeni padavinski usedalniki za zbiranje padavin in prahu. Tudi v teh vzorcih se bo preverjala prisotnost težkih kovin. Poleg meritev onesnaženosti zraka potekajo na treh lokacijah meteorološke meritve, ki bodo omogočale analizo in interpretacijo vpliva mikroklime na rezultate meritev. Namen merilne kampanje je izboljšati razumevanje onesnaženosti zraka s težkimi kovinami v Žerjavu. Rezultati bodo omogočili boljše poznavanje širjenja, usedanja in morebitnega ponovnega dvigovanja težkih kovin. Analize bodo v pomoč pri spremljanju uspešnosti izvajanja programa za izboljšanje stanje okolja na tem področju. Kakovost zunanjega zraka v Zgornji Mežiški dolini je odvisna predvsem od izpustov posameznih onesnaževal. V preteklosti je te izpuste povzročalo pridobivanje svinca, danes pa predvsem njegova predelava in resuspenzija prahu z visoko vsebnostjo težkih kovin.

Kljub ukrepom za izboljšanje kakovosti okolja ostajajo ravni svinca in kadmija v delcih PM10 v zunanjem zraku na visoki ravni. Tako denimo povprečne letne in maksimalne dnevne ravni svinca in kadmija v Žerjavu tudi za do 100 krat presegajo raven težkih kovin v zraku v Ljubljani. V letu 2016 je bila prvič od začetka sistematičnih celoletnih meritev presežena tudi ciljna vrednost kadmija v žerjavskem zraku.

Merilnik za delce PM10 bo tudi po končanih meritvah ostal na stalnem merilnem mestu v Žerjavu in na novi lokaciji v Črni. Prav tako bo ARSO nadaljeval z meritvami meteoroloških parametrov. Poročilo z rezultati bo na voljo v začetku naslednjega leta.

 

KV