07.11.2018
Volitve 2018: V Mežiški dolini veliko nestrankarskih list za občinski svet

VOLITVE   2018

Tokratne lokalne volitve, vsaj tako se zdi slabih štirinajst dni pred izborom novih županov in predstavnikov občinskih svetov, bodo najmanj sprememb prinesle v Mežiški dolini.

Na Prevaljah, kjer se tako kot pred štirimi leti nihče drug ni odločil za župansko kandidaturo, ostaja župan Matic Tasič, bo pa nekoliko bolj pisano druščino mogoče izbirati na kar desetih listah za občinski svet. Na Prevaljah kljub istemu županu očitno obstaja želja po drugačnih Prevaljah, saj se mnoge liste podpisujejo pod skupni imenovalec bližine ljudem ali pa za ljudi. Podobna zgodba je v Mežici, kjer prav tako v vodstvu občine ostaja dosedanji župan, na devetih listah pa si bodo v občinski svet poskušali prodreti kandidati, ki prav tako želijo Mežico, ki bo blizu ljudem in v pomoč občanom. V Črni na Koroškem, ki ji zadnje čase ne prizanašajo ne institucije, še manj pa naravne nesreče, sta sicer kandidata za župana dva, vendar se glede na dejavnost in pojavnost ter priljubljenost dosedanje županje Romane Lesjak skorajda ni mogoče nadejati, da bi jo premagal filmski režiser Igor Prodnik. Med šestimi listami za občinski svet v Črni tudi ni nobene, ki bi se podpisovala pod prej omenjenimi zahtevami po občini, ki bi bila bliže ljudem. Še najbolj pestro je v največji občini Mežiške doline na Ravnah na Koroškem, kjer se za župana potegujejo štirje kandidati. Poleg dosedanjega župana Tomaža Rožena, ki mu mnogi napovedujejo velike možnosti, da ohrani položaj župana, se za to mesto poteguje tudi Zlatko Halilovič, kandidata za to funkcijo sta tudi Vilko Černovšek in najmlajša med vsemi koroškimi kandidati za župana, Mojca Erjavec. Med enajstimi listami so tri nestrankarske, med njimi tudi Roženova in Halilovičeva, ostale so strankarske. Prvič se za mesto v občinski svet potegujejo predstavniki Levice in Dobre države, pa tudi Slovenske nacionalne stranke.

Ta je letos precej dejavna skoraj v vseh občinah, tudi v tistih manjših. Tako denimo v Mislinji, kjer se za mesto župana potegujeta dva kandidata, poleg dosedanjega župana Bojana Borovnika še nekdanji župan Viktor Robnik, med osmimi listami za občinski svet najdemo le eno nestrankarsko, to je lista Viktorja Robnika, medtem ko so vse ostale strankarske, tudi Lista Marjana Šarca, ki se na Koroškem pojavlja v Slovenj Gradcu, Mislinji, Dravogradu in Vuzenici.

Čeprav v Dravogradu velja, da ni pravega protikandidata dosedanji županji Marijani Cigala, se vendarle že vsaj dva mandata pojavljajo težnje občanov, da bi bilo občino vendarle potrebno prepustiti drugemu županu. Tokrat se je za kandidaturo poleg dosedanje županje odločil le Ervin Kodrun s podporo stranke SDS. Nekdanji policist, kot kažejo dosedanje izkušnje po različnih občinah, ponavadi nima dovolj podpore za dosego zmage, kljub temu pa se v Dravogradu na listah za občinski svet pojavlja še več njegovih nekdanjih stanovskih kolegov. V Dravogradu se za mesto v občinskem svetu potegujejo številni kandidati na kar petnajstih listah, pet jih je neodvisnih, kar zagotovo kaže na željo po večji pestrosti pri vodenju občine.

 

KV