07.11.2018
Individualno reševanje sanacije vetroloma

Ministrica za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec si je v ponedeljek dopoldne skupaj s sodelavci, predstavniki Zavoda za gozdove, družbe Slovenski državni gozdovi Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, lokalne skupnosti in lastnikov gozdov, ogledala posledice škode v gozdovih po vetrolomu na Koroškem. Kot smo že poročali, je zadnje neurje pretekli ponedeljek in torek povzročilo ogromno škode tudi v gozdovih. Na Koroškem je največja škoda nastala v črni na Koroškem, kjer je po prvih ocenah poškodovanih 100 hektarov gozdov v zasebni lasti in vsaj 50 hektarov v lasti države. Kot ocenjujejo na zavodu za gozdove, je podrtega najmanj 100 000 kubičnih metrov lesa. Čeprav je večina lokalnih cest v občini Črna prevoznih, pa so gozdne prometnice še vedno neprevozne, saj je na njih ogromna količina podrtega lesa. Največjo škodo je veter povzročil na območju Koprivne in Ludranskega vrha, kot ocenjujejo lastniki gozdov, od gozda vsaj nekaj desetletij ne bodo imeli dohodka. Po žledolomu v letu 2014 in vetrolomu lani decembra je to že tretja večja naravna katastrofa v zadnjih letih, od katere si gozdovi ne bodo zlahka opomogli. Ministrica za kmetijstvo dr. Aleksandra Pivec si bo ogledala posledice zadnjega vetroloma na terenu, kjer je največ škode, hkrati bo ocenila sanacijo po lanskem vetrolomu, ki tudi še ni povsem zaključena. 

Tudi do 80 odstotkov je ponekod poškodovanih površin gozdnih posesti v Črni na Koroškem, kjer družine večjih posestnikov živijo le od gozda. Ob obisku ministrice za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandre Pivec so slednji izpostavljali predvsem pomanjkanje delovne sile, saj na voljo ni dovolj žičniških naprav za spravilo v strmih predelih Koprivne, kjer je škoda največja. Erik Kurnik ima 140 hektarov gozda, povsem poškodovanega je vsaj 20 hektarov, hitra sanacija pa bo tudi po tem vetrolomu odločilna.

Ministrica je obljubila, da bodo vsakega posameznega lastnika individualno obravnavali, poleg sanacije, ki bo najprej stekla v zasebnih gozdovih, obljublja tudi sredstva iz programa razvoja podeželja, s katerimi bo omogočen drugi del sanacije, ponovna pogozditev. Lastnike gozdov čaka drago spravilo. Ob zmanjšani tržni vrednosti polomljenega lesa, ki bo večinoma ocenjen kot celuloza, bo njegova cena komajda zadoščala za poplačilo stroškov dela. Končna ocena škode po vetrolomu v Črni na Koroškem bo sicer znana v četrtek, v celoti pa sanirana predvidoma v roku enega leta, ko bodo po pobočjih pod Raduho in Olševo lahko pričeli tudi z zasaditvijo novih dreves. Kot pravijo na Zavodu za gozdove, bodo to v pretežni meri listavci.

KV