06.11.2018
Koroški APZ Mohorjani so se s Prage vrnili s tremi odličji

Koroški akademski pevski zbor Mohorjan Prevalje se je z mednarodnega zborovskega tekmovanja Praga Cantat na Češkem vrnil s kar tremi odličji. Z novim dirigentom Urošem Jurgecem, ki vodi zbor od začetka letošnjega leta, so osvojili zlato odličje in zlato nagrado za najboljšo izvedbo obvezne pesmi, sam dirigent Jurgec pa je prejel še posebno priznanje za najboljšega dirigenta mešanih zborov.

Na zborovskem festivalu v Pragi je Koroški akademski pevski zbor iz Kulturnega društva Mohorjan Prevalje nastopil v kategoriji mešani. S svojim nastopom so zelo zadovoljni, priznanja pa jim pomenijo potrditev, da so na pravi poti. Bistveno poslanstvo zbora je namreč ohranjanje veselja do kvalitetnega petja med mladimi Korošci.

Za izvedbo svojega programa, ki je poleg predpisane obvezne pesmi zajemal še dve priredbi slovenskih ljudskih pesmi in eno sodobno, temačnejšo, ki poje o utrujeni Zemlji in o tem, kaj se dogaja danes, so zbrali več kot 90 od stotih točk ter prejeli zlato odličje. Zlato so prejeli tudi za najboljšo izvedbo skupne obvezne pesmi v mešani kategoriji. Po besedah predsednice akademskega pevskega zbora Mohorjan Ane Berložnik, je 7 zborov v tej kategoriji pelo isto pesem.

Dirigent mladih Mohorjanov, Uroš Jurgec je dobil nagrado za najboljšega dirigenta v mešani kategoriji, zato je na zaključni prireditvi skupno pesem dirigiral vsem mešanim zborom, to je 200-glavi množici, in pomeni velik uspeh za tako mladega dirigenta.

Visok nivo praškega festivala se kaže tudi v vrhunski organizaciji, Prevaljčane je po Pragi vodila slovensko govoreča vodnica. Na festivalu se pokaže vsako leto več pevskih zborov in po besedah organizatorjev tako bogatega, kot je bil letos v Narodnem domu v stari Pragi, še ni bilo. Udeležili so se ga zbori iz celotne Evrope, Združenih držav Amerike, Kolumbije, štirje so prišli celo iz Indonezije. Dva sta bila iz Slovenije, poleg Mohorjanov še moški pevski zbor iz Kojskega, ki je tudi dosegel visoka priznanja.

AP