05.11.2018
Volilna kampanja vse bolj intenzivna

Lokalne volitve 2018

Volilna kampanja je vse bolj intenzivna, tudi v občinah, kjer je za župana le en kandidat, bo z njihovo izvolitev potrebno na volišča. Če so že vnaprej znani župani, pa je za mesta v občinskih svetih pravcata bitka. Med svetniškimi skupinami, ki se želijo prebiti v občinske svete,  je po občinah prava gneča.

Znano je, da bodo v Mežici, na Prevaljah, v Vuzenici in v Radljah sedanji župani nadaljevali svoje mandate na čelu občin, saj nimajo konkurentov. V Mežici bo župan še naprej Dušan Krebl, na Prevaljah Matic Tasič, v Vuzenici Franjo Golob in v Radljah ob Dravi Alan Bukovnik.  

V Mestni občini Slovenj Gradec se na tokratnih lokalnih volitvah za sedeže v občinskem svetu poteguje kar 14 svetniških skupin, večina je tudi strank kot so SDS, LMŠ, Levica, SD, SNS, SMC, NSi, SLS, Zeleni Slovenije in DeSUS. V svetniške klopi si želijo tudi kandidati lokalnih svetniških skupin kot so in Slovenjgraška lista za mesto in podeželje, ki podpira Andreja Časa, Lista Andreja Breznika,  Lista Povezujemo za SG!, ki poleg treh strank podpira Tilena Kluglerja in Lista Borisa Raja.

Bodo štirje konkurenti tokrat spodnesli županski stol najstarejšemu županu v občini Podvelka, Antonu Kovšetu, ki je bil župan polnih 24 let in se sedaj še poteguje za sedmi mandat. To si želijo neodvisni protikandidati Janez Otorepec, Uljana Brunšek, Miroslav Reš in Milan Čurin, predlagatelja stranke Desus. 27 kandidatov je volivcem na voljo v petih volilnih enotah.

V občini Dravograd, v Črni na Koroškem in oblini Muta bodo dvoboji. Medtem, ko ni dvoma, da bosta v Črni Romana Lesjak in v Dravogradu Marjana Cigala nadaljevali mandat in ju protikandidata, v Dravogradu Ervin Kodrun in v Črni Igor Prodnik, najbrž ne bosta uspela premagati, pa zgodba na Muti ni tako predvidljiva. V Dravogradu se za mesto v občinskem svetu potegujejo številni kandidati na kar petnajstih listah, pet med njimi je neodvisnih, kar lahko razumemo kot željo po večji pestrosti pri vodenju občine.

Najbolj pa v volilni kampanji zbode v oči video spot kandidata Darka Sahornika, ki na Muti aktualnega župana Mirka Vošnerja prikazuje z motorno žago v rokah, češ posekal nam je za Muto svoj čas najbolj prepoznaven kostanje, čeprav je bilo pojasnilo občine in župana, da so bili z zobom časa močno načeti in kot taki varnostno sporni. Ob spotu se lahko sprašujemo o njegovi spodobnosti, kajpak pa bivši kostanji vendarle niso edina predvolilna tematika Mute, ki z razpršenostjo po vaških zaselkih in hribih ponuja še marsikaj aktualnega. Spopad Sahornika in Vošnerja spremlja tudi zasebna tožba, ki jo je Sahornik vložil proti Vošnerju zaradi razžalitve dobrega imena . Ta se bo zaradi volitev nadaljevala v decembru. Vošner je v dosedanjem mandatu naredil več projektov, ki jih občani ocenjujejo in merijo, prav tako je Vošner od prvotno nepoklicnega županovanja prešel na poklicnega, kot je dejal, je bilo dela ob županovanju preveč za volonterstvo.

IF