02.11.2018
Ukrepi Direkcije RS za ceste po tragični nesreči zaradi padca skale

Po torkovi tragični prometni nesreči s smrtnim izidom, ki se je zgodila na odseku državne ceste med Radljami in Breznom in v kateri je se je iz strmega pobočja nad cesto prikotalila velika skala, njen del pa je padel na mimo vozeče vozilo, objavljamo informacijo o aktivnostih Direkcije Republike Slovenije za ceste o sanaciji območja. Pri pregledu brežin do nesreče ni bilo znakov, da skalovje oziroma brežina postaja nestabilna, padec skale pa je posledica ujme z obilnim dežjem.

Kot pojasnjujejo na DRSC je bila potrebna ocena geologa, ki so po terenskem ogledu ocenili ogroženost.

Ugotovili so, da je je skala padla z višine 120 metrov, na pobočju pa je na višini okoli 80 metrov v dolžini cca 120 metrov še nekaj žarišč krušljivih skal. Po posvetu z geologi so strokovne službe Direkcije RS za infrastrukturo odločile, da se vzpostavi prevoznost ceste z izmenično enosmernim prometom na območju 150 metrov, promet pa zaščitijo s tako imenovanimi „ New yersey“ betonskimi zaščitnimi ograjami. Ob tako zavarovanem prometu na brežini nad cesto izkopljejo lovilni jarek in v to območje posežejo tako, da bo kamenje ob padcu ujeto v ta lovilni jarek. Predvidevajo še zaščitne ukrepe z namestitvijo podajno lovilnih sistemov tik pod primarnimi žarišči. S temi začasnimi ukrepi bodo zagotovili osnovni nivo varnosti za uporabnike, da bo cesta prevozna.

Za nadaljnje ukrepe pa mora Direkcija RS za infrastrukturo najprej pripraviti projektno dokumentacijo, s katero bo opredelila obseg in način dokončne sanacije in nato izpeljala vse predpisane postopke za čimprejšnjo izvedbo sanacije.


IF