30.10.2018
V strahu pred poplavami reke Drave vendarle olajšanje

Dravska dolina se je od včeraj znašla v primežu naraščajoče reke Drave.

Glede na to, da je današnjo noč pospremila informacija, da lahko reka Drava od jutra pa do današnjega popoldneva doseže pretok celo 2100 kubičnih metrov na sekundo, s pritoki Meže in Mislinje pa 2300, smo v tem času lahko olajšani, saj se njen pretok umirja. Po zadnjih podatkih ARSA se je pretok reke Drave na meji z Avstrijo vendarle ustalil pri 1400 kubičnih metrih na sekundo, lokalni dotoki pa niso tako močni, da bi lahko stanje še ogrozili.

Je bila pa noč za marsikoga strašljiva v pričakovanju najhujšega, kajti strah se še ni polegel od grozljivih poplav leta 2012, ko so prebivalci ob Dravi začutili uničujočo moč in hitrost reke. Umirjanja vodotoka so najbolj veseli prav stanovalci tik ob Dravi, ki so že včeraj poskrbeli skupaj z dežurnimi gasilskimi ekipami na terenu za samozaščito.

Sirene, ki so naznanile neposredno nevarnost poplavljanja reke Drave, so se oglasile ob 4.30 minut, pretok pa je znašal 1375 kubičnih metrov na sekundo, nato nekoliko naraščal do 1500 m3/s in se do popoldneva umiril. V Dravogradu in v Vuzenici so aktivirali občinski štab civilne zaščite, vso noč so bili na delu dežurni gasilci, ki so pazili na prebivalce in hiše tik ob Dravi. Samo v Vuzenici so dežurni gasilci napolnili 1300 zaščitnih vreč s peskom, v Dravogradu pa okoli 5000.

O stanju na terenu smo od jutra vseskozi obširno poročali. Županja občine Dravograd, Marjana Cigala je od zadnjih poplav 2012 pa do zdaj izpostavila razočaranje nad državo, medtem, ko so prejeli le interventna sredstva, pa doslej kakšnih sredstev za sanacijo ni bilo, prepolovila se je vrednost koncesnine za Dravo, ki so jo namenjali za investicije. Kot je povedala, se je zmanjšala od 900 tisoč evrov na 400 tisoč. Občinske rezerve so prazne, kajti vselej se zgodi kaj takega, da je potrebno ukrepati, pri tem mislim tudi na žledolom in vetrolom. Tako je občina nemočna, s svojimi silami lahko ljudem pomagajo, dati pa jim žal nič ne morejo, je bila kritična županja. Ob tem je opozorila na Ministrstvo za okolje, ki do danes še ni očistilo strug rek, ki poplavljajo, sami pa na občini za to nimajo pristojnosti. Ogroženo območje si je v Dravogradu ob hidroelektrarni ogledal tudi predsednik vlade RS, Marjan Šarec, ki je ocenil stanje na terenu vseh služb zaščite in reševanja kot dobro in ob tem povedal, da se dogajanje iz leta 2012 ne sme nikoli več ponoviti. Ob tem je tudi komunikacijo med Avstrijo in Slovenijo pri naravnih nesrečah ocenil kot boljšo, kar se je poznalo tokrat pri napovedih poplavljanja. Prav tako je povedal, da je Ministrstvo za okolje že pripravilo akcijski načrt čiščenja vodotokov.

Kot je še povedal Anton Preksavec iz občinskega štaba CZ Dravograd, dežurne službe, med njimi pretežno gasilci, še vedno ostajajo na terenu in budno spremljajo dogajanje.

IF