29.10.2018
razloge za ponovno kandidaturo predstavil aktualni župan Andrej Čas

Danes je program Naprej po skupni poti na novinarski konferenci predstavil aktualni župan Andrej Čas, ki se na volitve podaja neodvisno, a s podporo Slovenjgraške liste za mesto in podeželje.

Kot je uvodoma povedal Čas, se je za nov boj za župana Mestne občine Slovenj Gradec podal težje, ima pa znanje in vse informacije glede obljub. Naprej gre z optimizmom in še močnejši ter učinkovitejši na novi poti. Kot je povedal, je Mestna občina Slovenj Gradec v dobrem položaju, pred mandatom, ko se bo začela izvedba pripravljenih evropskih projektov z evropskimi sredstvi. Gre za 20 milijonov, od katerih je dobrih 5 milijonov tudi lastnih občinskih sredstev. Glavne poudarke je strnil v največji razvojni preboj Mestne občine, izgradnjo letno zimskega bazena s parkom urbanih športov in bloka z neprofitnimi stanovanji, ki se bosta začela graditi v prihodnjem letu. Nadalje v infrastrukturno izgradnjo gospodarskih con mesto, Ozare in Pameče, razširitev vodovodnega omrežja, ureditev ultrafiltracije na vodnem viru, premostitvenih objektov na Suhodolnici in Mislinji. Ob tem pa je izpostavil še izgradnjo kolesarskega omrežja v mestu v vrednosti 2,5 mio evrov.

Kar se podeželja tiče so v njegovem mandatu poskrbeli za vložek v ceste, pločnike in sanacije plazov v vrednosti 5 mio 769 tisoč evrov, zaradi razpršenosti gradenj je bilo za podeželje od tega 75% investicij, v mesto pa 25%. Na leto je Mestna občina namenila vaškim in četrtnim skupnostim v povprečju 690 tisoč evrov. Med osrednjimi investicijami v družbene dejavnosti je župan Čas izpostavil vlaganja v šole in vrtce, obliko javno zasebnega partnerstva pa je označil za izhod v stiski, ko sami ne bi zmogli potrebnih vlaganj, evropska sredstva so omejena, a je izrazil zadovoljstvo ob zagotovitvi ustreznega standard. Glede zadolženosti občine je dejal, da se ta v zadnjih šestih letih ni povečala, največ se je MO Slovenj Gradec zadolževala še prej in sicer do 5,4 mio evrov. So pa med 2007 in 2018 narasli tudi socialni transferji za 800 tisoč evrov. Kot odlično je izpostavil delovanje vseh kulturnih institucij v občini, ljubiteljsko kulturo in ustvarjalne skupine, ki jih podpirajo s sredstvi razpisa. Pri tem je Čas omenil dodatno podporo vsem kreativnim jedrom v občini, ko je ta v brezplačno uporabo zanje namenila stavbo stare komunale. V naslednjem mandatu bodo poskušali zgraditi še koncertno dvorano Glasbene šole, za potrebe športa pa bodo zgradili prizidek k obstoječi športni hali. Pojasnil je še ukrepe, s katerimi lahko občina izboljša pogoje bivanja in nova gospodarska vlaganja.

IF