25.10.2018
Kmalu bo vrata odprla Gostilna pri Toniju v Kotljah

Zanimiva novica prihaja iz Kotelj, tam bodo 9. novembra odprli tradicionalno, furmansko Gostilno pri Toniju, nekdaj prepoznavno gostilno v tem okolju. Vendar ima sedaj povsem drugačen koncept.

Tega je zastavila idejna vodja, tudi vodja Festivala Solzic, Renata Picej, v oživljeni gostilni Toni pa so se kot družbeniki povezali še lastnik gostilne in gostinec iz Istre. Koncept gostilne temelji na literarni dediščini Prežihovega Voranca, s čimer se bo preteklost prepletala s sodobnostjo in kulinariko.

Tonijeva kuhinja ne bo obširna in moderna, imeli pa bodo odojka, jedi iz žara, kosila in nekaj jedi, ki sodijo v tradicionalno gostilno.

Vsebinsko bo gostilna tudi literarni oder, križišče življenja z info točko koroške literarne pokrajine, njene literature in posebnosti kot je bukovništvo. Prav tako bo info točka slovenske pisateljske poti, ki vključuje tudi Prežihovega Voranca. Kot je poudarila Renata Picej, gre za oživitev gostilne Pri Toniju, ki bo domicilna gostilna Prežiha, Solzic in Pekla. Tega, ki ga Turistično društvo sicer v okviru Festivala solzic uprizarja na Gozdnem odru v avtentičnem Prežihovem Peklu. V slučaju slabega vremena, še poudarja, pa tako imenovane peklenske zgodbe s peklenščki in peklensko kulinariko niso mogli kje izvesti. Toni pa bo sedaj imel peklenski kotiček in Prežihovega tudi.

Na stenah gostilne bo razstava del Leandra Fužirja s Prežihovo tematiko, projekt pa povezuje še Društvo slovenskih pisateljev in bukvarne, Meškovo iz Slovenj Gradca in bukvarno Koroške osrednje knjižnice. 9. novembra bodo gostilno Pri Toniju odprli s slastnimi koroškimi dobrotami.


 

IF