25.10.2018
Na Ravnah danes protestni shod regijskega sindikata SKEI

Danes ob 14. uri bo na platoju pred trgovino Tuš v centru Raven na Koroškem protestni shod, ki ga organizira regijska organizacija sindikata SKEI za zaposlene, upokojence in druge iz Koroške regije. Protestni shod so organizirali zaradi ignorance delodajalcev, potem ko so že dalj časa opozarjali na mizerne osnovne plače, a niso bili uslišani. Prav tako so nezadovoljni z dialogom pri pogajanjih za višje osnovne plače.

Kot poudarja predsednik regijske organizacije SKEI Vili Novak, tokrat ne bo popuščanja in bodo šli do konca. Dvig osnovnih plač bi pomenil za delavce tudi višji znesek za pokojnine, prav tako si želijo bolj razumljiv in pravičen plačni sistem za zaposlene in nagrajevanja, ki ne bi bila onemogočena s kriteriji, na katere delavci nimajo neposrednega vpliva. Želijo si tudi višja nadomestila za pogoje dela. Medtem, ko je kriza mimo, delodajalci pa dosegajo visoke dobičke, le- teh ne delijo z zaposlenimi, zato je tudi Lidija Jerkič, predsednica sindikata SKEI in Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, ki se bo protestnega shoda na Ravnah tudi udeležila poudarila, da je napočil čas za dvig glasu. Pri tem je v naši oddaji Sredina sredica poudarila tudi, kaj pomeni dostojna plača, ki nikakor ne sme biti le za golo preživetje.

Na protestnem shodu pričakujejo delavce različnih koroških družb sindikata SKEI, pa tudi podpornikov. Udeležbo na shodu so napovedali v podjetjih skupine SIJ Systems, Metal Ravne, Zip center, Akers valji, Oprema Ravne in Litostroj Ravne, Kroning livarna, Tro Prevalje, Kablex Mežica, Gradbeni materiali in Podzemlje Pece, podjetje KAL Mežica, MPI in Tab Mežica, Livarna Vuzenica, Stroj Radlje, Abrasiv Muta in Hypos.

Za dostojne plače gre, za bolj pravično delitev zasluženega. Regijski sindikat SKEI si želi dialog z delodajalci in socialno partnerstvo.

 

IF