23.10.2018
Vse bolj prepoznavni eko izdelki podjetja Eve green

Sto let bi morali tisoči prostovoljcev v dobrodelni akciji fundacije Svečka Manj svečk za manj grobov, delati, da bi zbrali 30 milijonov evrov – znesek, ki ga Slovenci v enem letu porabimo za nagrobne sveče. Prižgemo jih kar 15 milijonov. Zato se na deponijah nakopičijo gore odpadnih sveč, ravnanje z njimi je neučinkovito, posledice za okolje so daljnosežne….

Vendar, plastične sveče niso edini onesnaževalec našega okolja, v sodobnem svetu smo s plastiko takorekoč obdani. Plastična ni samo embalaža živil, čistil, plastika je v avtomobilih, preprogah, plastično je tudi stavbno pohištvo, pa dekoracija, svetila itn. Plastika je v skoraj vsakem proizvodu, ki ga konzumiramo, torej preplavlja svet in oceane. Razgradnja plastične vrečke za sendvič npr. traja kar 400 let.. Če se naša miselnost ne bo spremenila, bomo kmalu doživeli ekološko katastrofo.

Ena izmed možnosti, da se ji izognemo, je bio plastika, alternative iščejo posamezniki in podjetja, v današnji oddaji Koroška pod drobnogledom smo gostili predstavnico Ev Greena, mladega podjetja iz Mislinje, ki je letos navdušilo z eko izdelki, predvsem z eko krožnikom, ki ga po uporabi lahko tudi pojemo. Preizkus sta opravila tudi župan občine Radlje ob Dravi, Alan Bukovnik ter mladi podjetnik Andraž Lečnik, ki je dejal da ima eko krožnik okus po starem kruhu. Predstavnica Eve Greena Eva Štraser je razložila da so krožniki izdelani iz otrobov in jih lahko pojedo tudi domače živali ali jih preprosto zavržemo na kompostnik.

Revija Finance je podjetje Eve Green iz Mislinje izbrala za naj podjetniško idejo, prejeli so tudi več priznanj na raznih mednarodnih konferencah, prepoznani pa so bili tudi na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju, kjer so se uvrstili med prve tri MOS-ove podjetne talente, navdušili pa so še predsednika države, Boruta Pahorja.

NK