23.10.2018
Japonski dijaki zaključujejo tokratno izmenjavo pri slovenjgraških gimnazijcih

Kako dragocena so leta druženja, spoznavanja, lepa doživetja in prijateljske vezi med dijaki, njihovimi družinami in profesorji, bi lahko potrdilo že 150 dijakov slovenjgraške Gimnazije in dijakov iz pobratenega japonskega mesta Myoko v dobrih 25 letih, od leta 2002, odkar poteka izmenjava. Zgledno jo že vseskozi podpirata mesta Myoko in Slovenj Gradec, pa tudi obe veleposlaništvi.

Gimnazija Slovenj Gradec že od četrtka pretekli teden gosti 12 japonskih dijakov in njihove spremljevalce iz pobratene občine Myoko. Gostujoči dijaki z Japonske so bivali pri vrstnikih v družinah v občinah Slovenj Gradec, Mislinja, Ravne na Koroškem, Vuzenica in Velenje. Vsakič ob izmenjavah profesorji določijo tudi teme, ki se jim nato podrobneje posvetijo, ob tem pa si tudi kaj koristnega pogledajo na pripravljenih ekskurzijah. Tema ob letošnji izmenjavi so bili parki in vrtovi v obeh delih sveta, zato so poleg projektnega dela na slovenjgraški Gimnaziji spoznavali domače okolje, znamenitosti Slovenije ter odšli tudi na enodnevno ekskurzijo na Dunaj. Obisk japonskih dijakov se bo danes tudi zaključil, zvečer ob 19. uri Gimnazija in Mestna občina Slovenj Gradec pripravljata slovesen sprejem za udeležence in družine gostiteljice. Sodelovanje med dijaki pobratenih občin Slovenj Gradec in Myoko v teh letih zgledno poteka, zato se sprejema udeležuje tudi namestnica japonskega veleposlanika gospa Keiko Furuta.

Japonsko veleposlaništvo je slovenjgraški gimnaziji izkazalo pozornost, ko jim je leta 2012 podelilo posebno priznanje, ki dokazuje, da je izmenja med Slovenj Gradcem in Myokom eden pomembnejših kulturnih delov sodelovanja med Slovenijo in Japonsko.  Kot pravi ravnatelj Berzelak, tako uspešnega sodelovanja ne bi bilo brez truda profesorjev, dijakov, njihovih družin in podpore obeh mest.

IF